Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθυ

Έχει ύψος 2 μέτρα, το σχήμα του θεωρείται φαλλικό και η οσμή του είναι απαίσια. Ο λόγος για το γιγαντιαίο λουλούδι ο «Φαλλός του Τιτάνα» (η επιστημονική του ονομασία είναι Amorphophallus titanum και αποδίδεται στα ελληνικά και ως «άμορφος φαλλός»), ένα από τα πιο σπάνια και αρωματικά στον κόσμο.

Αυτές τις ημέρες, πλήθος κόσμου συρρέει στον βοτανικό κήπο Μέισε, βόρεια των Βρυξελλών, για να θαυμάσει το λουλούδι, που είναι εγγενές στο τροπικό δάσος της Σουμάτρας της Ινδονησίας, όπου θεωρείται απειλούμενο είδος, εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών.

Ο λόγος που οι επισκέπτες δείχνουν τέτοιο ενδιαφέρον για το Αmorphophallus titanum, που φέρει και το παρατσούκλι «λουλούδι πτώματος» είναι το γεγονός ότι ανθίζει μόνο για 72 ώρες το πολύ και χρειάζεται κανείς να περιμένει τουλάχιστον τρία χρόνια, ενδεχομένως και πολύ περισσότερο, πριν το δει να ανθίζει ξανά.

Πού οφείλεται η δυσοσμία

Αυτή η δυσοσμία, η οποία είναι παρόμοια με αυτήν των «σκουπιδιών που μένουν πολύ καιρό στον ήλιο», έχει σκοπό να προσελκύσει έντομα επικονίασης, που εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή του, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μανόν Βαν Χόϊε, εκπρόσωπος του βοτανικού κήπου.

«Είναι υπέροχο, δεν ήξερα ότι ήταν τόσο μεγάλο», είπε η Καρίν Κουρί, μια από τους πολλούς ανθρώπους που ήρθαν ειδικά για να παρακολουθήσουν αυτή την ανθοφορία.

Η Μανόν Βαν Χόϊε θεωρεί πως αυτή η ανθοφορία είναι σαν «θαύμα». «Το σχήμα είναι αρχιτεκτονικό, λατρεύω το χρώμα και λατρεύω επίσης την ιστορία πίσω από αυτό, ότι είναι είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση και χρειάζεται να το προστατέψουμε. Ομολογώ ότι συγκινούμαι», κατέληξε η εκπρόσωπος του βοτανικού κήπου.
 

Πηγή: protothema.gr