Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θλι

Η κορυφαία θεσμική διαμάχη, την οποία καλείται να λύσει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, άρχισε σήμερα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, συνοδευόμενος από τους δικηγόρους και αριθμό συνεργατών του, και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μαζί με τη διευθυντική ομάδα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, καθώς είχαν προηγηθεί οι δικηγόροι του, κατέφτασαν στο κτήριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, και εντός της αίθουσας βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο, ενώπιον των εννέα δικαστών, με αφορμή την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Αν και η σημερινή διαδικασία αφορούσε προγραμματισμό για τα επόμενα βήματα στην υπόθεση, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, ενεργώντας ως Συμβούλιο, εμφανίστηκε έτοιμο να  ακούσει τις δυο πλευρές, επί της ένστασης που κατέθεσε ο Γενικός Ελεγκτής για την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, με τον Πρόεδρό του, Αντώνη Λιάτσο, να τονίζει ότι επιβάλλεται η ταχύτερη δυνατή εκδίκαση της σοβαρής υπόθεσης, η οποία έχει, κατά τον ίδιο, θεσμικές και συνταγματικές προεκτάσεις.

«Οι προεκτάσεις επιβάλλουν την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εμπλεκομένων, την γρήγορη εκδίκαση της και τη διαφύλαξη μη εκτροχιασμού της.», επισήμανε ο κ. Λιάτσος.

Οι δικηγόροι του Γενικού Ελεγκτή απάντησαν πως δεν ήταν έτοιμοι για αγορεύσεις επί της ένστασης, ζητώντας χρόνο μερικών ημερών, αίτημα για το οποίο δεν έφεραν ένσταση οι νομικοί σύμβουλοι του Γενικού Εισαγγελέα, αν και δήλωσαν ετοιμότητα για να αγορεύσουν επί της ένστασης σήμερα.

Το Δικαστήριο όρισε για αγορεύσεις την Τετάρτη, 29 Μαΐου, με τον Πρόεδρο να καλεί τις δύο πλευρές, να είναι έτοιμες για όλα τα πιθανά σενάρια.

«Για σκοπούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό, να είστε προετοιμασμένοι για όλα τα γεγονότα που μπορούν να προκύψουν, για παράδειγμα παραδεκτά γεγονότα, μαρτυρίες, τι σχέση μπορεί να έχουν, και τα λοιπά. Πρόκειται για μια ιδιόρρυθμη διαδικασία με θεσμικές και συνταγματικές προεκτάσεις και όλα θα γίνουν το συντομότερο δυνατό, με πλήρη διαφάνεια.», σημείωσε ο κ. Λιάτσος.

Το Δικαστήριο θα εξετάσει σε πρώτη φάση κατά πόσον η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα νομιμοποιείται να ζητά απόλυση ενός ανεξάρτητου θεσμού.

Εάν το πρώτο μέρος της ένστασης απορριφθεί, τότε το Δικαστήριο θα εξετάσει το δεύτερο μέρος, που αφορά στο περιεχόμενο της αίτησης για παύση, το οποίο οι δικηγόροι του Γενικού Ελεγκτή κρίνουν ως αβάσιμο.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο Γιώργος Σαββίδης προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει την ουσία της υπόθεσης.

«Δεν επιθυμώ να προβώ σε δηλώσεις που αφορούν αυτή τη διαδικασία. Η διαδικασία εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου, έχουν δοθεί κάποιες οδηγίες, εκκρεμούν στα Δικαστήρια, δεν είναι σωστό να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση.», τόνισε ο κ. Σαββίδης.

Εξαίρεση δικαστή

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ενώπιον του εννεαμελούς Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ο Δικαστής Νικόλας Σάντης έλαβε τον λόγο και αυτοεξαιρέθηκε, αναφέροντας ότι ο γιος του εργάζεται, από τον Ιανουάριο, στο δικηγορικό γραφείο Ιωαννίδη, το οποίο εκπροσωπεί τον Γενικό Ελεγκτή στη διαδικασία.

«Η υπόθεση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι θεσμική και συνταγματική. Συνεπώς με μέλημα πρωτίστως του αμερόληπτου της διαδικασίας δεδομένης και της σοβαρότητας της θα εξαιρεθώ.», υπογράμμισε ο κ. Σάντης.

Την σχέση που έχουν με δύο δικηγορικά γραφεία, που επίσης εκπροσωπούν τις δύο πλευρές στην υπόθεση γνωστοποίησαν άλλοι δύο δικαστές.

Συγκριμένα, ανέφεραν πως το δικηγορικό γραφείο Καλλή που εκπροσωπεί τον Γενικό Εισαγγελέα και το δικηγορικό γραφείο Τριανταφυλλίδη που εκπροσωπεί τον Γενικό Ελεγκτή χειρίζονται υποθέσεις συγγενικών τους προσώπων.

Επί της συμμετοχής των δύο δικαστών δεν υπήρξε ένσταση, οπότε περαμένουν στην οκταμελή πλέον σύνθεση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Γενικό Εισαγγελέα εκπροσωπούν στη διαδικασία τα δικηγορικά γραφεία Καλλής & Καλλής ΔΕΠΕ και Λ.Παπαφιλίππου & Σία ΔΕΠΕ, ενώ τον Γενικό Ελεγκτή εκπροσωπούν οι δικηγόροι Τζο Τριανταφυλλίδης, Πάμπος Ιωαννίδης και Χρίστος Κληρίδης.