Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νεκροταφειο

«Μετακίνηση οπλισμού, που είναι κρυμμένος σε σημείο του κοιμητηρίου Ορόκλινης.» Αυτή ήταν η πληροφορία που εξασφάλισε μέλος της ΥΚΑΝ Αρχηγείου, το περασμένο Σάββατο.

 Αναφορά γινόταν και για τις Κεντρικές Φυλακές, και η σχέση του οπλισμού επιβεβαιώθηκε με όσα αναφέρθηκαν σήμερα, από τον εξεταστή της υπόθεσης, κατά την προσαγωγή των δύο συλληφθέντων για τον οπλισμό ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, και μάλιστα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

«Σύμφωνα με πληροφορία που διαβιβάστηκε στην ΥΚΑΝ Αρχηγείου την 19η Μαΐου ο πρώτος ύποπτος (46 ετών) ο οποίος εργάζεται σε γραφείο κηδειών στην Επαρχία Λάρνακας το οποίο είναι ιδιοκτησίας του πατέρα του, κατέχει και αποκρύβει παράνομο οπλισμό ο οποίος ανήκει σε κατάδικο που εκτίει ποινή φυλάκισης στις Κεντρικές Φυλακές.», ανέφερε ανακριτής του ΤΑΕ Λάρνακας. 

Καρέ-καρέ η μετακίνηση

Οι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι.

Το ρολόι έδειχνε 12:15, όταν ο 46χρονος έφτανε στο κοιμητήριο της Ορόκλινης, το οποίο η ΥΚΑΝ είχε θέσει υπό παρακολούθηση από το Σάββατο.

Κατευθύνθηκε σε συγκεκριμένο τάφο και θεάθηκε να φορεί μπλε χειρουργικά γάντια.

Αφού μετακίνησε την ταφόπλακα, πήρε μια αθλητική τσάντα και κινήθηκε προς το αυτοκίνητό του.

Οι υπό κάλυψη αστυνομικοί έκαναν, τότε, την εμφάνισή τους και του πέρασαν χειροπέδες.

«Όταν σταμάτησαν το άτομα αυτό και έκαναν έλεγχο στην τσάντα, διαπίστωσαν ότι περιείχε διάφορα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα κυνηγετικό όπλο, 500 σφαίρες σε 10 συσκευασίες των 50 και ένα πιστόλι. Τα αντικείμενα αυτά παραλήφθηκαν και ο 46χρονος συνελήφθη για αυτόφωρο αδίκημα αρχικά», σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου.

Τα μέλη της αστυνομίας πέρασαν, ταυτόχρονα, χειροπέδες και σε 35χρονο, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, σε δρόμο απέναντι από το κοιμητήριο, προφανώς εκτελώντας χρέη τσιλιαδόρου.

Όταν οι αστυνομικοί τον ρώτησαν για την εκεί παρουσία του, ανέφερε πως θα συναντούσε φιλικό του πρόσωπο για να του δώσει χρήματα.

«Οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου όπου έχει εξασφαλιστεί διάταγμα προσωποκράτησης εναντίον τους για οκτώ ημέρες. Ενδεχομένως να είναι και η μεγαλύτερη ποσότητα οπλισμού αλλά και πυρομαχικών που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Σίγουρα υπάρχουν πληροφορίες ότι φαίνεται να έχουν αποτραπεί εγκληματική ή εγκληματικές ενέργειες. Το γεγονός ότι ένα πρόσωπο ο 46χρονος είχε μεταβεί για να παραλάβει αυτή την ποσότητα μέρος της ποσότητας του οπλισμού και αυτό διερευνάται κατά πόσον θα χρησιμοποιούνταν σε κάποια εγκληματική ενέργεια», επισήμανε ο κ. Ανδρέου.

Κρυμμένα μέσα στον τάφο, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν:

- Ένα στρατιωτικό τυφέκιο τύπου G3A3 με κενή γεμιστήρα, τυλιγμένο μέσα σε πορτοκαλί σακούλα νάιλον

- Εκτοξευτή RPG και δύο βλήματα

- Τρείς πλαστικές πράσινες συσκευασίες με τρία προωθητικά βλημάτων με εκρηκτική ύλη χαμηλής ισχύος

- Συσκευασία με φυσίγγια διαμετρήματος 7.62

- Αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό με υψηλής ισχύος εκρηκτική ύλη και ενσωματωμένο ένα κινητό τηλέφωνο με καλωδίωση

- Ποσότητα εκρηκτικής ύλης υψηλής ισχύος

- Πιστόλι με σιγαστήρα

- Μία έμφορτη γεμιστήρα με φυσίγγια

- Ένα φάκελο καπνού που περιείχε φυσίγγια πιστολιού τυλιγμένα μέσα σε άσπρο ύφασμα

- Δύο χρησιμοποιημένους κάλυκες

Οι ανακριτές της υπόθεσης δεν αποκλείουν η παραλαβή του οπλισμού να επρόκειτο να γίνει μία μέρα νωρίτερα, αλλά τα σχέδια των εγκληματιών χάλασαν.

«Λόγω του ότι η μέρα ήταν Κυριακή στο νεκροταφείο υπήρχε αριθμός προσώπων λόγω των μνημόσυνων. Ως εκ τούτου τόσο το κοιμητήριο όσο και ο 1ος ύποπτος (46 ετών) τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση επί εικοσιτετραώρου βάσεως», ανέφερε Ανακριτής του ΤΑΕ Λάρνακας.

Ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε πως θα εξεταστεί υλικό από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, ενώ θα γίνουν εξετάσεις και στην Εθνική Φρουρά.

Τα ανευρεθέντα βρίσκονται ήδη στα εργαστήρια του αρχηγείου αστυνομίας για να διαπιστωθεί κατά πόσο είχαν χρησιμοποιηθεί σε πρόσφατες εγκληματικές ενέργειες.