Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νεκροταφειο

Βόμβα συνδεδεμένη με κινητό έτοιμη προς χρήση, εντόπισε μεταξύ άλλων η αστυνομία στον τάφο-οπλοστάσιο στο κοιμητήριο της Ορόκλινης. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, μίλησε για ίσως την μεγαλύτερη ποσότητα οπλισμού και πυρομαχικών που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.  «Με τον εντοπισμό του υλικού αυτού, φαίνεται να αποτράπηκαν όχι μία, αλλά περισσότερες εγκληματικές ενέργειες», τόνισε.

Οι δύο ύποπτοι ηλικίας 35 και 46 ετών, που συνελήφθησαν χθες, οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο διέταξε την οκταήμερη προσωποκράτηση τους. Ερωτηθείς κατά πόσον οι ύποπτοι έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές, ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι «ο ένας τουλάχιστον μας έχει απασχολήσει για άλλες υποθέσεις, όχι αυτού του είδους». 

Σε διάσκεψη τύπου, ο κ. Χρίστου εξήγησε ότι η πληροφορία που είχαν αφορούσε τη μετακίνηση οπλισμού από τον συγκεκριμένο χώρο.   

Την ίδια ώρα οι αρχές διερευνούν προς πάσα κατεύθυνση, τόσο για το εάν έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες εγκληματικές ενέργειες, αν επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένες ενέργειες αλλά και ως προς την προέλευση του οπλισμού και των πυρομαχικών. Παράλληλα, διερευνάται κατά πόσον υπάρχουν και άλλα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση. 

Ήδη τα επικίνδυνα αντικείμενα έχουν παραληφθεί και έχουν σταλεί σε εργαστήρια για επιστημονικές εξετάσεις. 

Σε ερώτηση αν υπήρχε πληροφορία ότι ετοιμαζόταν κάποια εγκληματική ενέργεια, ο κ. Ανδρέου είπε ότι δεν υπήρχε πληροφορία για συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια, αλλά υπάρχουν άλλες πληροφορίες, τις οποίες δεν θέλησε να αναφέρει, θέλοντας να διαφυλάξει την πορεία των ερευνών, όπως είπε. «Είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, που χρήζει σοβαρής και ενδελεχούς διερεύνησης και οποιεσδήποτε λεπτομέρειες αναφερθούν αυτή τη στιγμή, ενδεχομένως να προκαλέσουν βλάβη στο ανακριτικό έργο», σημείωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει υποψία για σχεδιαζόμενη τρομοκρατική ενέργεια, ο κ. Ανδρέου είπε ότι προσανατολίζονται περισσότερο σε εγκληματική ενέργεια, καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες που να δείχνουν στην κατεύθυνση της τρομοκρατικής ενέργειας.

Το χρονικό των συλλήψεων  

Γύρω στις 12 χθες το μεσημέρι, μετά από αξιολόγηση πληροφοριών, μέλη του Αρχηγείου Αστυνομίας, εντόπισαν δύο πρόσωπα να κινούνται ύποπτα και να πλησιάζουν με τα οχήματα τους κοιμητήριο στην επαρχία Λάρνακας. 

Το ένα πρόσωπο παρακολουθούσε την περιοχή σαν να εκτελούσε χρέη σκοπού, ενώ το άλλο πρόσωπο κατέβηκε από το όχημα του και εισήλθε εντός του κοιμητηρίου, πλησίασε συγκεκριμένο τάφο, όπου παρέλαβε μια μεγάλη σακούλα. 

Ο ύποπτος ανακόπηκε από τα μέλη της Αστυνομίας, όπου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για 46χρονο. Σε έλεγχο της τσάντας εντοπίστηκαν 10 κουτιά σφαίρες πιστολιού, αριθμός φυσιγγίων, ένα πιστόλι και ένα κυνηγετικό τυφέκιο. 

Επίσης, ανακόπηκε και ο δεύτερος ύποπτος, ηλικίας 35 ετών. 

Στη συνέχεια, σε περαιτέρω έρευνες που έγιναν από τα μέλη της Αστυνομίας, εντοπίστηκαν εντός συγκεκριμένου τάφου, ένα στρατιωτικό τυφέκιο, ένα αντιαρματικό, δύο βλήματα, τρία προωθητικά βλημάτων, μία συσκευασία με φυσίγγια, ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος περιείχε υψηλής ισχύος εκρηκτική ύλη και ήταν συνδεδεμένος με κινητό, έτοιμος για χρήση. Εντοπίστηκε ακόμη, ποσότητα εκρηκτικής ύλης υψηλής ισχύος, ένα πιστόλι και δύο σιγαστήρες. 

Εναντίον των δύο υπόπτων εκδόθηκαν δικαστικά εντάλματα σύλληψης, δυνάμει των οποίων συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση. 

Το ΤΑΕ Λάρνακας διερευνά την υπόθεση.