Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1
*Φωτογραφία αρχείου

Εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυο επιθέσεις εναντίον υποψηφίων στις τοπικές εκλογές της 2ης Ιουνίου στην Τσιάπας, στο νότιο Μεξικό, ανακοίνωσε την Κυριακή η εισαγγελία της πολιτείας, που έχει μετατραπεί πλέον σε στόχο του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο ένας από τους δυο υποψηφίους τραυματίστηκε στις επιθέσεις, που διαπράχθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, στη Βίγια Κόρσο και στη Μαπαστεπέκ, διευκρίνισε η εισαγγελία σε δυο ανακοινώσεις της.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε αρχικά ότι σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι στη Βίγια Κόρσο, προτού επιβεβαιώσει κατόπιν πως άνθρωπος που είχε τραυματιστεί υπέκυψε στο νοσοκομείο.

Άλλοι πέντε άνθρωποι δολοφονήθηκαν στη Μαπαστεπέκ.

Εν μέσω κλιμάκωσης της βίας του οργανωμένου εγκλήματος, η Τσιάπας ζει εδώ και μερικές ημέρες στον ρυθμό των επιθέσεων εναντίον υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές.

Το βράδυ της Πέμπτης, έξι άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην Κονκόρδια, κοντά στη Βίγια Κόρσο, ανάμεσά τους η υποψήφια Λουσέρο Λόπες, όταν έπεσαν σε ενέδρα έπειτα από προεκλογική εκδήλωση.

Από την 23η Σεπτεμβρίου 2023, όταν άρχισε επίσημα η προεκλογική περίοδος, έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 28 υποψήφιοι για τοπικά αξιώματα σε όλο το Μεξικό, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς της ΜΚΟ Data Civica, που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη.

Τα καρτέλ και άλλες συμμορίες έχουν σκοπό την «επιβολή υποψηφίων» στις προσεχείς εκλογές, εξηγούσε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο εισαγγελέας ειδικευμένος σε ποινικές υποθέσεις συνδεόμενες με τις εκλογικές διαδικασίες στην πολιτεία Μιτσοακάν (δυτικά), ο Βίκτορ Σεράτο.