Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Υπόθεση εμπρησμού διερευνά η Αστυνομία, σε σχέση με την φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη στο εγκαταλελειμμένο κτίριο παλιού κινηματογράφου, στην Τ/κ συνοικία της Λεμεσού. Ο Δήμος Λεμεσού προχωρεί σε εργασίες για την ασφάλεια και προστασία του κοινού, αναφέρει σε ανακοίνωση του.

Η Αστυνομία αναφέρει ότι διερευνά υπόθεση εμπρησμού μετά από εξετάσεις που έγιναν σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ σε ανακοίνωση του, ο Δήμος Λεμεσού σημειώνει πως «από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς, λειτουργός του Δήμου μετέβη επί τόπου στην περιοχή και προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία του κοινού».

«Το υποστατικό το οποίο είναι διατηρητέο και δεν χρησιμοποιείτο, υπέστη εκτεταμένες ζημιές και όπως κατ’ αρχήν ενημερωθήκαμε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά προκλήθηκε από εμπρησμό και η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Αστυνομία για περαιτέρω διερεύνηση», προσθέτει.

Ο Δήμος Λεμεσού, συνεχίζει η ανακοίνωση, «μεριμνά για τις απαραίτητες άμεσες εργασίες που αφορούν την ασφάλεια και προστασία του κοινού και συνεργάζεται με τον Τομέα Διατήρησης, για τις προβλεπόμενες σωστικές εργασίες σε σχέση με το κτίριο».

Επιπρόσθετα σημειώνει ότι η Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών, λειτουργοί της οποίας παρίσταντο και κατά την διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς,  έχει ήδη ενημερωθεί και μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για εξασφάλιση συναίνεσης και αποκατάσταση της διατηρητέας οικοδομής.

Την ίδια ώρα ο Δήμος Λεμεσού υποδεικνύει ότι, από το 2015, είχε ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών την παραχώρηση του υποστατικού, το οποίο είχε προκαταρκτικά εντάξει στα έργα που συγχρηματοδοτούνταν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ώστε να προχωρούσε σε συντήρηση για αξιοποίηση του για κοινωνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης των δυτικών συνοικιών του Δήμου.

«Το πιο πάνω, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Δήμου, δεν κατέστη δυνατό γιατί το υποστατικό ήταν μισθωμένο σε δικαιούχο πρόσφυγα», προσθέτει και τονίζει ότι πρόσφατα και  μετά που ο Δήμος διαπίστωσε  ότι η πιο πάνω δέσμευση για το υποστατικό άρθηκε, αιτήθηκε εκ νέου, περί τα μέσα του 2023, την παραχώρηση του υποστατικού στο Δήμο ώστε να προχωρήσει σε συντήρηση και αξιοποίηση του.

Στις 4 Μαΐου 2024, ο Κλάδος Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών ενημέρωσε το Δήμο ότι το αίτημα του δεν κατέστη δυνατό να ικανοποιηθεί, καταλήγει η ανακοίνωση.