Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ουκρανια

Η Ουκρανία σχεδιάζει εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ρεκόρ από πέντε ευρωπαϊκές χώρες τη Δευτέρα, δήλωσε το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας, αφού ανέφερε σημαντικές ζημιές στις ενεργειακές υποδομές από τα ρωσικά χτυπήματα.

Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν στις 19.484 μεγαβατώρες (Mwh), ξεπερνώντας το ρεκόρ των 18.649 Mwh στα τέλη Μαρτίου μετά το πρώτο κύμα ρωσικών επιθέσεων στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας.

Με τη χώρα να αντιμετωπίζει σημαντικό έλλειμμα στο σύστημα, σχεδιάζει να εισάγει ενέργεια από τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Μολδαβία τη Δευτέρα.

Η συνδυασμένη επίθεση της περασμένης εβδομάδας στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε τρεις θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, συσσωρεύοντας μεγαλύτερη πίεση στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

Οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας έχουν ενταθεί από τον Μάρτιο, προκαλώντας σημαντικές ζημιές και μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές.

Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει ζημιές στον τομέα άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, δήλωσε ο Ουκρανός Υπουργός Ενέργειας Γκέρμαν Γκαλουσένκο.

Οι θερμικές και υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, καθώς και τα συστήματα μεταφοράς ενέργειας υπέστησαν το μεγαλύτερο βάρος των επιθέσεων, με αποτέλεσμα την απώλεια περίπου του 80% της δυναμικότητας παραγωγής θερμικής ενέργειας της Ουκρανίας και την αύξηση της εξάρτησης από τα τρία πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία παράγουν περίπου το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.