Τηλεόραση Ραδιόφωνο
11

Οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές στο Νοσοκομείο Τροόδους (Κυπερούντας), δήλωσε ο Διευθυντής του Νοσοκομείου Μαρίνος Λεμέσιος, μετά τη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας παρουσία, μεταξύ άλλων, του Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων Χαράλαμπου Χριστοφίνα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Λεμέσιος εξήγησε ότι το Νοσοκομείο Τροόδους είναι ένα ιστορικό νοσοκομείο, το οποίο πρέπει να λειτουργεί χωρίς εκπτώσεις και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων των ορεινών περιοχών, έτσι ώστε να νοιώθουν ότι είναι ισότιμοι πολίτες και όχι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Εξυπηρετεί 88 κοινότητες στις περιοχές Πιτσιλιάς, Μαραθάσας και άλλων ορεινών περιοχών, ενώ υπάρχουν ακόμη και ασθενείς από Λεμεσό και Λευκωσία.

Σημείωσε ότι παρά τα πολλά προβλήματα έχουν γίνει έργα, όπως η ανακαίνιση και επέκταση του ΤΑΕΠ και των Εξωτερικών Ιατρείων. Υπάρχουν ωστόσο, πρόσθεσε και πολύ πιο σημαντικά ζητήματα όπως η εκπόνηση σχεδίου ανακαίνισης του υφιστάμενου κτιρίου.

«Οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές και γι’ αυτό πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα της ανακαίνισης του υφιστάμενου κτιρίου του Παθολογικού Τμήματος γιατί είναι ντροπή να επισκέπτεται και να νοσηλεύεται ο κάθε ασθενής σε αυτούς τους θαλάμους», είπε, τονίζοντας πως ως εκ τούτου προτεραιότητα είναι η ανακαίνιση και αναβάθμιση του υφιστάμενου νοσοκομείου, αλλά και η έναρξη των εργασιών για τη νέα Πνευμονολογική και Φυματιολογική Κλινική και του νέου χώρου όπου θα εγκατασταθεί ο νέος αξονικός τομογράφος, ο πανοραμικός (τομογράφος), το μηχάνημα οστεοπόρωσης και ο μαστογράφος που θα πρέπει να αγοραστεί.

«Οι γυναίκες των ορεινών περιοχών ζητούν επίμονα να έχουν και αυτές να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή της υπηρεσίας υγείας. Δεν μπορεί για το σύνολο των ορεινών περιοχών να μην υπάρχει μαστογράφος», σημείωσε ο Διευθυντής του Νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα δυσκολίες προκύπτουν και στο θέμα της στελέχωσης με γιατρούς, με τον κ. Λεμέσιο να υποστηρίζει πως θα πρέπει να προσφέρονται επιπλέον κίνητρα από πλευράς ΟΚΥπΥ.

Παράλληλα, ο κ. Λεμέσιος ανέφερε ότι σε συνεργασία και με τη Βουλή και τους Βουλευτές αλλά και την Επιτροπή Κοινοταρχών που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή των Κοινοταρχών Κυπερούντας, Πελενδρίου και Αγριδιών, θα ασκείται πίεση καθημερινά για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος είπε ότι η Επιτροπή ανησυχεί και προβληματίζεται ιδιαίτερα για τα όσα άκουσε κατά τη σημερινή συνεδρία και ειδικότερα σε σχέση με το κατά πόσο θα τηρηθούν στο τέλος τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα επανέλθει στο θέμα περί τις αρχές Σεπτεμβρίου για να εξετάσει εκ νέου την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων και των χρονοδιαγραμμάτων.

«Κύριος τομέας σε αυτό είναι και ο τομέας της υγείας», σημείωσε η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, αναφέροντας πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει το θέμα του Νοσοκομείου Τροόδους να το να δούμε με όρους οικονομίστικους. Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την παράδοση της Φυματιολογικής Κλινικής και την εγκατάσταση μαστογράφου και αξονικού τομογράφου.

«Το νοσοκομείο αυτό δυστυχώς είναι σε μία κατάσταση καταθλιπτική» είπε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, υποδεικνύοντας πως οφείλει ο ΟΚΥπΥ να προχωρήσει άμεσα στην αναβάθμιση και των κτιριακών υποδομών, αλλά και των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Πρόσθεσε ότι ο Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων συμφώνησε με τον ΟΚΥπΥ σε τρία βασικά ζητήματα, εκπόνηση μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και υλοποίηση των έργων στη βάση των σχεδίου αυτού, δημιουργία θαλάμου φύλαξης νεκρών και τρίτον η παράδοση άμεσα την Πνευμονολογικής και Φυματιολογικής Κλινικής

«Άρα τρία ζητήματα έχουν συμφωνηθεί και μέχρι 1η Ιουλίου θα πρέπει ο ΟΚΥπΥ να δώσει απαντήσεις, και προς τη Βουλή, αλλά και να υλοποιήσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί με τον Επίτροπο», πρόσθεσε.