Τηλεόραση Ραδιόφωνο
4

Αδειάζει σιγά σιγά η κλεψύδρα της δίκης του Κούρδου αγωνιστή της ελευθερίας Κενάν Αγιάς, ο οποίος εξεδόθη από τις κυπριακές αρχές στη Γερμανία στις αρχές Ιουνίου του 2023 και έκτοτε δικάζεται στο Δικαστήριο του Αμβούργου.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία ενώπιον του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού Δικαστηρίου του Αμβούργου, το Δικαστήριο ασχολήθηκε με τις εναπομείνασες ενστάσεις των οποίων η απόφαση αναμένετο να εκδοθεί κατά τη χθεσινή διαδικασία, οι οποίες υποβλήθηκαν από την Υπεράσπιση.

Οι ενστάσεις πραγματεύονται την επαναξιολόγηση των καταθέσεων και τεκμηρίων, λόγω ελλιπούς μετάφρασης από τα τουρκικά και κουρδικά, αλλά και στην απαγόρευση παρουσίασης από την Υπεράσπιση δημοσιευμάτων στο γερμανικό και τουρκικό Τύπο, τα οποία όπως προβλήθηκε ισχυρισμός, αποτελούν παρέμβαση στη δίκη.

Αυτά τα δημοσιεύματα, ότι αφορούν μεταξύ άλλων δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν αλλά και Τούρκων αξιωματούχων που εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για την έκδοση αφενός και τη δίκη που λαμβάνει χώρα αφετέρου. Το γερμανικό δικαστήριο, με συνοπτικές διαδικασίες απέρριψε μεγάλο αριθμό ενστάσεων που έχουν υποβληθεί.

Ακόμη, στη βάση των πληροφοριών που είχε δώσει κατέληξε να δικάζεται στη Γερμανία.

 Η Υπεράσπιση του Κούρδου θεώρησε ότι οι πληροφορίες αυτές δεν είναι επαρκείς για να στοιχειοθετηθεί δίωξη, και ως εκ τούτου ζήτησε να τον κλητεύσει προκειμένου να αξιολογηθούν οι πληροφορίες που παρέθεσε.

Και αυτή η ένσταση απορρίφθηκε, ενώ όπως μας αναφέρθηκε από το δικηγόρο του Κενάν Αγιάζ, κύριο Ευστάθιο Ευσταθίου, είναι πληροφορίες που δεν άντλησε το γερμανικό κράτος από μόνο του μέσω του συγκεκριμένου πληροφοριοδότη αλλά είναι πληροφορίες που άντλησαν από τις τούρκικες μυστικές υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι αυτή η κυρίως δίκη τείνει να ολοκληρωθεί. Έχουν μείνει κάποιες ενστάσεις μόνο με το Δικαστήριο να επανασυνεδριάζει στις 24 Απριλίου, ενώ στο πλευρό του Κούρδου αγωνιστή χθες ήταν και Κύπριοι υποστηρικτές του από το Παρατηρητήριο για τη δίκη του Κενάν Αγιάζ.