Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αστυνομια

Μόνο προβληματισμό προκαλούν τα απανωτά κτυπήματα των νυχτοβατών με την είδηση για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού ή τον εμπρησμό οχήματος ή επιχείρησης, να είναι καθημερινά στα αστυνομικά δελτία.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Όπως και το αίσθημα ανασφάλειας που οι πολίτες καλούνται να διαχειριστούν μέσα σε όλα τα άλλα που ταλαιπωρούν την καθημερινότητα τους.

Σε 108 μέρες σημειώθηκαν 77 εμπρησμοί και βομβιστικές επιθέσεις. Κάτι που δείχνει ότι οι παράνομοι δεν υπολογίζουν τίποτα και κανένα, με τη δράση τους να είναι σε παγκύπρια κλίμακα.

Το πλάνο δράσης των 60 ημερών φαίνεται να μπάζει, παρά το γεγονός ότι επιστρατεύθηκαν όλες οι υπηρεσίες και τμήματα της Αστυνομίας για την υλοποίηση του και πάταξη της εγκληματικότητας. Των παρανόμων δεν ιδρώνει το αυτί και συνεχίζουν απτόητοι το έργο τους, με την Αστυνομία να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις ή μάλλον καλύτερα πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις, τους εμπρησμούς και τις διαρρήξεις μπας και κατορθώσει να εντοπίσει τους δράστες, οι οποίοι μετά από κάποιες μέρες κράτηση ή ολιγοήμερη φυλάκιση επιστρέφουν ανάμεσα μας για να συνεχίσουν από εκεί που τους...διέκοψαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε, αφού η Αστυνομία τηρεί σιγή ιχθύος, από τις 22 Μαρτίου που τέθηκε σε εφαρμογή το περιβόητό πλάνο δράσης για πρόληψη του σοβαρού εγκλήματος, μέχρι σήμερα, υπήρξαν 15 εμπρησμοί και βομβιαστικές επιθέσεις. Την ώρα δηλαδή που η ηγεσία της Δύναμης με υπέρμετρο ζήλο αναζητούσε τον τρόπο και την πηγή διαρροής του δεκαεξασέλιδου σχεδίου δράσης, οι παράνομοι αλώνιζαν σε ολόκληρη την Κύπρο καταστρέφοντας περιουσίες και σκορπώντας τον τρόπο σε απλούς πολίτες και  επιχειρηματίες.

Μέγα πρόβλημα και η υποστελέχωση στην Αστυνομία, οι πειθαρχικές που ανοίγονται με ψύλλου πήδημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ατολμία και φόβος στα κατώτερα στελέχη της δύναμης κατά την εκτέλεση του καθήκοντος τους και να τίθενται σε κίνδυνο ακόμα και η ζωή τους. Ενώ τα πλείστα από τα θύματα των παρανόμων, προτιμούν να κρατήσουν κλειστό το στόμα τους, παρά να δώσουν πληροφορίες και να την...πληρώσουν ακριβά.   

Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι σε κατεπείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριο Χαρτσιώτη, ο Κλάδος Αστυνομικών ΙΣΟΤΗΤΑ, περιγράφει την τραγική  κατάσταση σε ότι αφορά τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην πρώτη Γραμμή και ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων. Όπως αναφέρει, στις Αστυνομικές Διευθύνσεις παγκύπρια, στα ΤΑΕ, Αστυνομικούς Σταθμούς, Τροχαία, ΟΠΕ, Άμεση Επέμβαση, Ομάδα Ζ, κ.α. υπηρετούν στην εμπροσθοφυλακή μόνον 1.200 αστυνομικοί για όλο το 24ωρο και για 365 μέρες.

Ενώ σε ΥΚΑΝ, ΥΑΜ, ΜΜΑΔ, ΛΙΜΕΝΙΚΗ και Τμήματα Διερεύνησης Αρχηγείου, υπηρετούν στις γραμμές κρούσης  1.000 άτομα. Σύνολο δηλαδή 2.200 αστυνομικοί από τους 5.500 που υπάρχουν στην Αστυνομία, αφού λόγω της έλλειψης τεχνολογίας, δεν μπορούν να καταργηθούν κάποιες μη αστυνομικής φύσεως εργασίες, αλλά και τμήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό.

Μέγα ερώτημα  είναι τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τα προβλήματα και αδυναμίες έχουν τεθεί ενώπιον τους και εκείνο που χρειάζεται, είναι ριζοσπαστικές αποφάσεις, αφού στον κόσμο υπάρχει ανασφάλεια.