Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βρετανικες βασεις

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το ρόλο των Βρετανικών Βάσεων στην επιχείρηση αναχαίτισης των χτυπημάτων του Ιράν κατά του Ισραήλ και για τα δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών τύπου Typhoon FGR4 που απογειώθηκαν από τη βάση στην Κύπρο.

Όταν είδαν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες για απογείωση μαχητικών σκαφών από το Ακρωτήρι, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου περιορίστηκε να αναφερθεί στην επιχείρηση  Shader, της διαρκούς δηλαδή επιχείρησης κατά του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός της χώρας ανέφερε:

«Βρετανικά μαχητικά κατέρριψαν «αριθμό» ιρανικών επιθετικών drones»

Χωρίς να λέει ο κ. Σουνάκ ότι χρησιμοποιήθηκαν οι βάσεις στο Ακρωτήρι και ότι δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων η κυπριακή κυβέρνηση.

Ο ρόλος των μαχητικών

Το τελευταίο διάστημα, το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της προετοιμασίας για αντιμετώπιση ενδεχόμενης ιρανικής επίθεσης, μετέφερε αεροσκάφη Typhoon και Voyager στην αεροπορική βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο για να παράσχουν την απαραίτητη υποστήριξη. Με τους χειριστές τους να λαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσθετες οδηγίες για κατάρριψη και ιρανικών drones που θα εισέρχονταν στο πεδίο ευθύνης τους

Σύμφωνα με τη Telegra[h o εναέριος χώρος στον οποίο αναπτύχθηκαν τα βρετανικά Typhoon, προσδιορίστηκε με τη χρήση σημάτων που παρείχαν οι υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας από τον σταθμό Αγίου Νικολάου, εντός της βρετανικής βάσης Δεκέλειας, όπου οι Βρετανοί διατηρούν «σταθμό ακρόασης» που καλύπτει τη Μέση Ανατολή.