Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξγφω

Την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα συνεχίζουν να στηρίζουν την ασφάλεια του Ισραήλ μετέφερε ο Τζο Μπάιντεν στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο τηλεφώνημα που είχαν νωρίτερα τα ξημερώματα της Κυριακής σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ηγετών με ανώτερα αξιωματούχο να λέει στο CNN ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε ξεκάθαρο στον συνομιλητή του ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν επιθετικές ενέργειες κατά του Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε, επίσης, στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι «το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοθαύμαστη ικανότητα να αντιμετωπίσει και να υπερνικήσει ακόμα και τις πιο απροσδόκητες επιθέσεις στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

Στην ίδια δήλωση ο Τζο Μπάιντεν δεν κάνει καμία αναφορά στην σχεδιαζόμενη απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση από το Ιράν αλλά αντίθετα αναφέρει ότι «θα συγκαλέσω σύνοδο των ηγετών των G7 για να συντονίσουμε μια ενωμένη διπλωματική απάντηση στην επίθεση του Ιράν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε, επίσης, ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφαφη «βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδό τον σύνολο των drones και των πυραύλων που είχαν στόχο το έδαφος του».

Παράλληλα προειδοποιεί ότι «ενώ δεν είδαμε επιθέσεις κατά των δυνάμεών μας ή των εγκαταστάσεών μας, θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση απέναντι σε κάθε απειλή και δεν θα διστάσουμε να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τον λαό μας»

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το τηλεφώνημα Μπάιντεν-Νετανιάχου

«Νωρίτερα σήμερα, το Ιράν -και οι υποστηρικτές του, που δρουν από την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ- εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ισραήλ. Καταδικάζουμε αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο.

Κατόπιν δικής μου εντολής, για την υποστήριξη της άμυνας του Ισραήλ, ο στρατός των ΗΠΑ μετέφερε αεροσκάφη και αντιτορπιλικά αντιπυραυλικής άμυνας στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Χάρη σε αυτές τις αποστολές και την εξαιρετική ικανότητα των στρατιωτών μας, βοηθήσαμε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

Μόλις μίλησα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για να επαναβεβαιώσω την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ. Του είπα ότι το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικά ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις - στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ.

Αύριο, θα συγκαλέσω τους συναδέλφους μου ηγέτες της G7 για να συντονίσουμε μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν. Η ομάδα μου θα συνεργαστεί με τους ομολόγους τους σε όλη την περιοχή. Και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους ηγέτες του Ισραήλ. Και ενώ δεν έχουμε δει επιθέσεις κατά των δυνάμεων ή των εγκαταστάσεών μας σήμερα, θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για όλες τις απειλές και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας».

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης το τηλεφώνημα έγινε μετά τη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ που έδωσε το πράσινο φως για να αποφασίσει για την απάντηση στην επίθεση του Ιράν.

Κατά πληροφορίες το τηλεφώνημα διήρκησε 25 λεπτά.

Πρακτικά η απόφαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ σημαίνει οτι δεν θα χρειάζεται να επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να εγκριθούν οι αποφάσεις, απλοποιώντας έτσι τη διαδικασία για την απάντηση στο Ιράν.

Νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν και οι υπουργοί Άμυνας του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Γιοάβ Γκαλάντ και Λόιντ Όστιν.

Σύμφωνα με το CNN ο Όστιν ζήτησε από τον Ισραηλινό ομόλογό του το Τελ Αβίβ να ενημερώσει την Ουάσινγκτον για οποιαδήποτε απάντηση στην ιρανική επίθεση.

Από την πλευρά της η ισραηλινή πλευρά ανακοίνωσε ότι ο Γκαλάντ ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις αμυντικές επιχειρήσεις του Ισραήλ προσθέτοντας ότι το Τελ Αβίβ είναι έτοιμο για οποιαδήποτε νέα επίθεση.

NBC: Ο Μπάιντεν ανησυχεί

Σύμφωνα με το NBC ορισμένοι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους ότι το Ισραήλ μπορεί να κάνει κάτι γρήγορα για να απαντήσει στο Ιράν χωρίς να σκεφτεί τις πιθανές συνέπειες που θα ακολουθήσουν.

Κατά την ίδια πηγή που επικαλείται τρία πρόσωπα με γνώση των σχολίων του προέδρου των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη εκφράσει σε ιδιωτικές συζητήσεις την ανησυχία του ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ σε μια ευρύτερη διαμάχη.

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους που επικαλείται το NBC, ότι οι Ισραηλινοί δεν επιδιώκουν μια ευρύτερη σύγκρουσή ή έναν απευθείας πόλεμο με το Ιράν αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είναι και σίγουροι 100% γι΄αυτό.

Πηγή: protothema.gr