Τηλεόραση Ραδιόφωνο
987

Για το απευκταίο σενάριο της κλιμάκωσης και επέκτασης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, προετοιμάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στο 9ο Φόρουμ των Δελφών, εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις και τον αντίκτυπό τους τόσο για την Κύπρο, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

«Η Κ.Δ προετοιμάζεται για τα πιθανά ενδεχόμενα. Το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε είναι αυτοσυγκράτηση γιατί οι συνέπειες μιας τέτοιας κλιμάκωσης θα είναι απρόβλεπτες. Ως Κ.Δ είμαστε άμεσα επηρεαζόμενοι από αυτό με πολλούς τρόπους.», επισήμανε ο κ. Κόμπος.

Η κατάσταση επιφυλακής των κυπριακών αρχών αξιολογήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, υπό τον ΠτΔ, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση για την ετοιμότητα των υπηρεσιών του κράτους για αντιμετώπιση των συνεπειών από ενδεχόμενη νέα ανάφλεξη της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Μεταξύ των σεναρίων και η ανταπόκριση σε πιθανή ανάγκη εκκένωσης πολιτών τρίτων χωρών από την περιοχή. Κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο ΥΠΕΞ, από τους Δελφούς.

«Άρα η Κύπρος θα πρέπει να ενεργοποιήσει το Εθνικό Σχέδιο Εστία, ένα ενδεχόμενο για το οποίο έχει ήδη προετοιμαστεί. Ένα δεύτερο ζήτημα που μας απασχολεί έντονα, είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεταναστευτικές ροές.», σημείωσε ο κ. Κόμπος.

Οι αρχές της Δημοκρατίας τα τελευταία 24ωρα αύξησαν το επίπεδο των μέτρων που λαμβάνουν έξω από την Πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία, σε ισραηλινών συμφερόντων κτήρια και χώρους συναθροίσεων ανά την χώρα.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απειλή, ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές στον ΑΝΤ1, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται προληπτικά, όπως και σε όλες τις χώρες της Δύσης, μετά και τις απειλές του Ιράν για πλήγματα κατά του Ισραήλ

Το ΥΠΕΞ την ίδια ώρα, υπενθυμίζει στους Κύπριους πολίτες ότι είναι σε ισχύ ταξιδιωτικές οδηγίες για αποφυγή μη αναγκαίων ταξιδιών στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη και το Ιράν και αποφυγή όλων των ταξιδιών προς το Λίβανο.