Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σε πολύ μεγάλη έρευνα εξελίσσεται αυτή του βιβλίου του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη στο οποίο εμπεριέχονται καταγγελίες για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, Χάρης Πογιατζής.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ο κ. Πογιατζής είπε ότι τα όσα καταλογίζονται στο βιβλίο για τον Νίκο Αναστασιάδη εξετάζονται από 4 λειτουργούς της Αρχής οι οποίοι είναι «υπεράνω υποψίας άτομα» μαζί και με την εμπειρογνώμονα που έχει κληθεί από το εξωτερικό, η οποία για πρώτη φορά βρίσκεται στην Κύπρο «άρα δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα για την αμεροληψία και την αντικειμενικότητά της» όπως είπε.

180 καταγγελίες έχει ενώπιον της η Αρχή

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής, βουλευτή του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου, κατά πόσον υπάρχει αυξητική τάση στις καταγγελίες που υποβάλλονται, ο κ. Πογιατζής είπε ότι αυτή τη στιγμή η Αρχή έχει ενώπιόν της 180 καταγγελίες από θεσμούς και πολίτες, εγείροντας ξανά το θέμα της υποστελέχωσης της Αρχής.

Για το χρονικό πλαίσιο στο οποίο εξετάζονται οι καταγγελίες o κ. Πογιατζής είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος και εξήγησε ότι υπάρχουν καταγγελίες η εξέταση των οποίων ολοκληρώνονται σε 1-2 μέρες και άλλες που απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή, από τις 180 καταγγελίες έχουν διερευνηθεί οι 35 και από τις εναπομείνασες υπάρχουν κάποιες που εκδικάζονται.

Lobbying

Ο Πρόεδρος της Αρχής παρουσίασε στους βουλευτές τον πρακτικό οδηγό εφαρμογής του lobbying σημειώνοντας ότι σκοπός του είναι η επεξήγηση με απλή και κατανοητή γλώσσα του νόμου περί διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων και συναφών θεμάτων.

Σημείωσε ιδιαίτερα τις υποχρεώσεις των αξιωματούχων στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η υποχρέωσή τους να διαπιστώσουν κατά πόσον εκ της θέσεως τους έχουν αρμοδιότητα να αρχίζουν και να διαμορφώνουν το περιεχόμενο της συνάντησης ή να καθορίσουν την τελική έκβαση δημόσιας απόφασης σε σχέση με το αντικείμενο της συνάντησης.

Ο κ. Πογιατζής είπε ότι έχει εκδοθεί εγκύκλιος προς τους αξιωματούχους στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο κάθε αξιωματούχος οφείλει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του να συμπληρώνει έντυπο για κάθε επικοινωνία που είχε μαζί του οποιοδήποτε εγγεγραμμένο πρόσωπο ή ο κατά νόμο υπεύθυνος εγγεγραμμένου νομικού προσώπου ή/και το μέλος του προσωπικού του είτε αιρετό είτε δεόντως εξουσιοδοτημένο άτομο, με αντικείμενο την εμπλοκή σε διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι το ως άνω έντυπο θα πρέπει να υποβάλλεται στην Αρχή εντός 2 μηνών από την ημερομηνία πραγματοποίησης της επικοινωνίας και θα πρέπει να συνυπογράφεται από τα εμπλεκόμενα μέρη. Επίσης είναι υποχρέωση του αξιωματούχου σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας λήψης δημόσιας απόφασης και εφόσον προκύπτει σύγκρουση συμφέροντος να δηλώσει γραπτώς στην Αρχή και στους εμπλεκόμενους φορείς το συμφέρον του και να εξαιρεθεί απέχοντας από την οικεία διαδικασία λήψης δημόσιας απόφασης.

Αναφορικά με τους λομπίστες ο Πρόεδρος της Αρχής είπε ότι «είναι απαραίτητη η εγγραφή στο μητρώο και συνιστά ποινικό αδίκημα η άσκηση lobbying χωρίς να είσαι εγγεγραμμένος στο μητρώο».

Πρόσθεσε ότι σε πρώτο στάδιο η Αρχή άρχισε από τις 27 Νοεμβρίου 2023 να αποδέχεται αιτήσεις για εγγραφή στο μητρώο λομπιστών και μέχρι τις 10 Απριλίου έχουν εγγραφεί 21 πρόσωπα φυσικά και νομικά ενώ εκκρεμούν άλλες 13 αιτήσεις εγγραφής. Ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για εγγραφή στο μητρώο και από ιδιωτικές εταιρείες.

Ο κ. Πογιατζής είπε ότι είναι σημαντικό το κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο να γνωρίζει ποια θέματα εμπίπτουν και εκπίπτουν της διαφθοράς ώστε το αίτημά τους να μπορεί να εξεταστεί.

Εφερε ως παράδειγμα θέματα που αφορούν το Κτηματολόγιο ή οικογενειακές υποθέσεις τις οποίες εξετάζει η Αστυνομία.

Σε ό,τι αφορά λομπίστες ανέφερε ότι υπάρχει κώδικας δεοντολογίας για αυτούς οι οποίοι προτρέπονται για όποιες απορίες ή διευκρινίσεις να αποτείνονται στην Αρχή η οποία είναι πρόθυμη να παράσχει και καθοδήγηση σε όλους όσοι έχουν αυτή την ανάγκη.

Ο κ. Πογιατζής έθιξε και το ζήτημα της υποστελέχωσης της Αρχής σημειώνοντας ότι το έργο της δυσχεραίνεται λόγω του ότι δεν υπάρχει σταθερότητα στο προσωπικό το πλείστο από το οποίο εργάζεται με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών ή της απόσπασης από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ενώ μόνο ένας υπάλληλος είναι μόνιμος και είναι ο κλητήρας.

Το μέλος της Αρχής, Ελενα Πατέρα δήλωσε ότι έχει αποσταλεί ανακοίνωση προς όλους τους αποδέκτες και ειδική εγκύκλιος στους λομπίστες στην οποία περιέχονται όλες τους οι υποχρεώσεις.

Τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα παρόντα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για την άρτια δουλειά που επιτέλεσε όλη η Επιτροπή για την ετοιμασία του οδηγού εφαρμογής του νόμου του lobbying.

Πηγή: ΚΥΠΕ