Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξτυ

Μπορεί η κίτρινη προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας να εξέπνευσε, όμως οι ζημιές που άφησαν πίσω τους  τα έντονα καιρικά φαινόμενα παραμένουν, με τους γεωργούς να μετρούν τις πληγές τους.

«Οι ζημιές εν ανυπολόγιστες σε σανούς, σε μπάλες σανού και σε μια περιοχή του χωριού μας, τα ελαιόδεντρα που χτυπήθηκαν από το χαλάζι». «Λόγω ανομβρίας ο κόσμος αναγκάστηκε να κόψει τα σιτηρά...Έκοψε τα ο κόσμος για να κάνει σανούς, οι σανοί τώρα οι περισσότεροι καταστραφήκαν», επισήμανε ο Αναπληρωτής Πρ. Κοινοτικού Συμβουλίου Μαζωτού, Γιώργος Δημητρίου Παφίτη.

Από πλευράς του ωστόσο ο πρόεδρος της Νέας Αγροτικής δηλώνει ότι υπήρξαν μεν ζημιές σε καλλιέργειες,  όχι όμως  στην έκταση που φοβόντουσαν.

«Μεγάλες ζημιές δεν έγιναν στον βαθμό που περιμέναμε ευτυχώς. Η περιοχή Συκοπετρας είχε ζημιές από το χαλάζι, η περιοχή Μαζωτού με τις πλημύρες του σανού, αλλά ακόμα μια φορά να κάνω έκκληση στους Γεωργούς μας: Πλέον τα καιρικά αλλάζουν άρδην, το χαλάζι εν καιρό ανθοφορίας θα το έχουμε. Είναι τα δίχτυα τα αντιχαλαζικά με μια επιδότηση 80% από το Υπ. Γεωργίας. Οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε την Παραγωγή μας», σημείωσε ο Τάκης Χριστοδούλου.

Το Υπουργείο καλεί τους επηρεαζόμενους παραγωγούς να ενημερώσουν για τις ζημιές τα επαρχιακά γεωργικά γραφεία του τμήματος Γεωργίας .

«Λειτουργοί του τμήματος Γεωργίας περιοδεύουν στις πληγείσες περιοχές. Στις επόμενες ημέρες θα βγουν ανακοινώσεις για να υποβάλουν οι πληγέντες γεωργοί δηλώσεις ζημιάς και θα ακολουθηθεί διαδικασία εκτίμηση των ζημιών και αποζημιώσεων των πληγέντων παραγωγών», ανέφερε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωργίας, Μάκης Αντωνιάδης.

Τα πρωτοφανούς έντασης ακραία καιρικά φαινόμενα έθεσαν σε κίνδυνο οδηγούς, στη δίοδο της Νέας Λήδρας στο Δάλι, αν και το  νερό σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιδαλίου υποχώρησε λίγα λεπτά μετά το πέρας της μπόρας.

«Η λύση είναι η έξοδος η δεύτερη η οποία ξεκινά από τον οικισμό της νέας Λήδρας και πάει μέχρι τον οικιστικό σταθμό εκεί που είναι η συμβολή Μέγαλου Αλεξάνδρου... Θα προσφοροδοτηθεί το 24’ και θα υλοποιηθεί. Μπορεί να βρέξει, μπορεί να στοιβάξει νερά αλλά δεν θα χρειαστεί να περάσουν από εκεί οι δημότες», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος.

Σύμφωνα με το τμήμα μετεωρολογίας  τις επόμενες ημέρες τα καιρικά φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν, με το μενού του καιρού να γίνεται από την επόμενη εβδομάδα πιο καλοκαιρινό. 

«Περιμένουμε το σκηνικό να συνεχίσει μέχρι την Κυριακή, με τα φαινόμενα να είναι πιο αδύνατα και πιο μεμονωμένα, ενώ σταδιακή βελτίωση του καιρού από την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο Λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογικής Αντρέας Χατζηγεωργίου.

Παρά τις έντονες βροχές των τελευταίων ημερών, η πληρότητα των φραγμάτων  βρίσκεται μόλις στο 46,3% σε σύγκριση με το περσινό 69,1. Με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Υδάτων, την υψηλότερη αποθηκευμένη ποσότητα παρουσιάζει το φράγμα του Κουρή με 45,591 Εκατομμύρια Κυβικά Μέτρα ενώ πέρσι στην αντίστοιχη περίοδο στο φράγμα είχε ποσότητα 73,867 Εκατομμύρια Κυβικά Μέτρα.

«Δυστυχώς ούτε οι χθεσινές έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στις λεκάνες απόδοσης των φραγμάτων και ως εκ τούτου καταγράφηκε πολύ χαμηλή εισροή στα φράγματα της τάξης μόνο των 127.000 κυβικών μέτρων», σημείωσε η Ανώτερη Εκτελεστική Μηχανισμός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Γιάννα Οικονομίδου.

Πληρότητα Φραγμάτων:

Φράγματα          Πληρότητα         Περσινή Πληρότητα

Κούρης               39,6%                  64,2%

Καλαβασός         30,1%                 49,4%

Λεύκαρα              62,9%                 69,2%

Διπόταμος           41,4%                 72,2%

Γερμασόγεια       48,5%                  87,4%

Άχνα                   54,8%                  39,7%

Ασπρόκρεμμος   54%                    80,4%

Όσον αφορά την πληρότητα των φραγμάτων, το φράγμα του Κουρή έχει πληρότητα 39,6%, της Καλαβασού 30,1%, των Λευκάρων 62,9%, του Διπόταμου 41,4%, της Γερμασόγειας 48,5 της Άχνας 54,8 και του Ασπρόγκρεμου 54%. Στα περισσότερα φράγματα η περσινή πληρότητα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από την φετινή.