Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αποφαση δικαστηριου

Δριμύ κατηγορώ κατά πάντων, από τους δημόσιους κατήγορους. Έστειλαν μάλιστα επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, εξηγώντας την ανασφάλεια που νοιώθουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους από τις βομβιστικές επιθέσεις του υπόκοσμου, τις κακές συνθήκες εργασίας που βιώνουν με ένα ιδιαίτερα βαρύ φόρτο εργασίας, αλλά και την στάσιμη σε χαμηλά επίπεδα, μισθοδοσία.

Όλα τα αιτήματα των δημοσίων κατηγόρων, τέθηκαν μετά από εισήγηση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, με εκπροσώπους τους να περιγράφουν με έντονο ύφος, τα όσα βιώνουν. Σημειώνοντας παράλληλα, πως κατήγοροι με 24 χρόνια υπηρεσίας, αμείβονται λιγότερα, σε σύγκριση με συναδέλφους τους, που προσλήφθηκαν τα τελευταία χρόνια και βρίσκονται και σε υψηλότερη κλίμακα.

«Τα αιτήματα μας, δεν στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε και δεν τίθεται θέμα αντιπαράθεσης. Ο δημόσιος κατήγορος είναι αυτός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Για να έχετε μια εικόνα, οι 37 δημόσιοι κατήγοροι χειρίζονται 500 με 600 ποινικές υποθέσεις και 600 με 700 τροχαίες ημερησίως.»

Ανώτερη λειτουργός, θύμα βομβιστικής επίθεσης από τον υπόκοσμο τον Δεκέμβριο του 2023, μίλησε για τις συνέπειες στη δουλειά και την οικογένεια της.

«Το οργανωμένο έγκλημα καλπάζει, είναι στο ταβάνι και εμείς περπατούμε ξυπόλητοι στα αγκάθια. Αυτή είναι η αλήθεια.»

Την πλήρη στήριξη της Νομικής Υπηρεσίας στα δίκαια αιτήματα τους, εξέφρασε ο Γενικός Εισαγγελέας. Διευκρινίζοντας ότι το θέμα ασφάλειας έθιξε και στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ενώ απέστειλε κατ` επανάληψη επιστολές στην Αστυνομία.

« Η ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας, είναι δίπλα στους δημόσιους κατηγόρους και στα δύο τους αιτήματα. Και βεβαίως ήδη, είχαμε λάβει μέτρα, πριν καν τεθεί το θέμα ενώπιον της βουλής», επισήμανε ο Γιώργος Σαββίδης.

Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, όσο και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, καταδίκασαν τις βομβιστικές επιθέσεις κατά των λειτουργών της Δικαιοσύνης, με την βουλευτή του ΑΚΕΛ να επικρίνει την αστυνομία πως από το 2016, οπότε σημειώθηκε η πρώτη επίθεση κατά δημόσιου λειτουργού, δεν λήφθηκαν οποιαδήποτε μέτρα για την προστασία τους.

« Αυτοί είναι οι φάκελοι ένας δημόσιος κατήγορος την μέρα. Και να αναγκάζονται, γιατί κανένας δεν τους άκουγε σε αυτό τον τόπο, να στέλλουν επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να καταφεύγουν σε θεσμούς εκτός της Κύπρου», σημείωσε η κ. Χαραλαμπίδου.

Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Γιώργος Σαββίδης, αντάλλαξαν βολές στο θέμα διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα, με τον κύριο Σαββίδη να κάνει λόγο για κάποιους είναι στόχος ζωής ο διαχωρισμός της Νομικής Υπηρεσίας, ωστόσο στις δηλώσεις του απέφυγε να δώσει συνέχεια.

Νομοσχέδια ψευδών ειδήσεων

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο ποινικοποίησης ψευδών ειδήσεων εξύβρισης, η παρακίνησης σε βία, ο κύριος Σαββίδης είπε ότι έχουν παρεξηγηθεί, ίσως και σκόπιμα κάποιες δηλώσεις του, τονίζοντας πως υπάρχει πλήρης σεβασμός, στο θέμα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης. Το νομοσχέδιο καλύπτει το κενό στη νομοθεσία για τις έκδηλα απειλητικές ή εξυβριστικές συμπεριφορές, καθώς και τις ψευδείς ειδήσεις.

« Οι οποίες είναι σαφέστατα κατακριτέες, οι οποίες αν γίνονταν με άλλο τρόπο και όχι μέσω διαδικτύου, θα ήταν αντίθετες με τον νόμο. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να κάνει κριτική. Σκληρή κριτική. Δεν θεωρώ ότι οι δημοσιογράφοι, τα Μέσα που αναφέρεστε, έχουν κάτι να φοβούνται από το νομοσχέδιο αυτό. Είναι τόσο έντονα διατυπωμένο, που δεν καλύπτει ούτε την έκφραση γνώμης, ούτε την έκφραση κριτικής», ανέφερε ο κ. Σαββίδης.

Σαν κράτος πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή μεταξύ ελευθερίας του λόγου και ασυδοσίας, κατέληξε.