Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στον κλοιό έντονων και κατά διαστήματα ακραίων καιρικών φαινομένων, βρέθηκε για δεύτερη μέρα η Κύπρος, με ισχυρές βροχοπτώσεις, έντονες καταιγίδες και χαλαζόπτωση να παρατηρούνται σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην περιοχή Νέα Λήδρα, στο Δάλι, οι καταρρακτώδες βροχές επηρέασαν την κυκλοφορία στο ευρύτερο οδικό δίκτυο της περιοχής. Μια οδηγός, κατάφερε την ύστατη στιγμή να εγκαταλείψει το αυτοκίνητό της, προτού αυτό βυθιστεί στο νερό που συσσωρεύτηκε κάτω από τη γέφυρα.

Σε ολόκληρο το νησί, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, με το ύψος του νερού να ξεπερνά σε μερικές περιπτώσεις τα τριάντα εκατοστά και τους οδηγούς να καλούνται να μετατρέψουν το αυτοκίνητο τους σε βάρκα για να κατορθώσουν να φτάσουν στον προορισμό τους, όπως φαίνεται και στο συγκεκριμένο βίντεο από τον Μαζωτό.

Σε χείμαρρο μετατράπηκε και ο Πεδιαίος ποταμός, με τα ορμητικά νερά να δυσκολεύουν την διέλευση των οχημάτων πάνω από τις γέφυρες σε περιοχές της Λευκωσίας.

Λόγω της μεγάλης συσσώρευσης νερού, βασικές οδικές αρτηρίες πλημμύρισαν με την αστυνομία να κλείνει τους δρόμους και την τροχαία διέλευση αυτοκινήτων να παθαίνει «έμφραγμα», με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκατοντάδων οδηγών.

Από την έντονη βροχόπτωση δεν γλίτωσε ούτε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς τα νερά από την δυνατή βροχή μπήκαν σε αίθουσα της πανεπιστημιούπολης.

Ανδρέας Χρυσάνθου – Λειτουργός Τμήματος Μετεωρολογίας

«Υπάρχει αυτό το χαμηλό στην περιοχή μας νότια του νησιού, θα μας επηρεάζει και σήμερα, δίνοντας μας και τροφοδοτώντας το νησί με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες...Αυτή η καλοκαιρία που είχαμε τις τελευταίες ημέρες έχει συσσωρεύσει αρκετή ενέργεια στην ατμόσφαιρα η οποία πρέπει να καταναλωθεί».

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έφεραν μαζί τους και αρκετά προβλήματα, με πέντε συνεργεία από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ένα από την Πολιτική Άμυνα και δύο από οργανωμένο Εθελοντικό Σώμα Support.cy της Τράπεζας Κύπρου, να καλούνται να ανταποκριθούν στις κλήσεις στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Ανδρέας Κεττής – Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής

«Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε συνολικά σε 30 κλήσεις που αφορούν τις έντονες βροχοπτώσεις που αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας, οι κλήσεις αφορούσαν αντλήσεις όμβριων υδάτων από υπόγειους χώρους και υποστατικά, ανοίγματα οχετών όμβριων υδάτων από δημόσιους δρόμους όπως επίσης και ρυμουλκήσεις οχημάτων από πλημμυρισμένους δρόμους με επιβαίνοντες».

Αρκετά ήταν και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, καθώς το μεσημέρι περιοχές σε Λάρνακα και Λευκωσία έμειναν χωρίς ρεύμα.

Χριστίνα Παπαδοπούλου – Εκπρόσωπος Τύπου ΑΗΚ

«Παρουσιάστηκαν 2 βλάβες σήμερα, στην επαρχία Λευκωσίας στο δίκτυο μέσης τάσης της ΑΗΚ και ένας αριθμός μικρότερου μεγέθους βλάβες χαμηλής τάσης τις οποίες βέβαια επιλαμβάνονται τα συνεργεία της ΑΗΚ».

Στην Αγία Βαρβάρα της επαρχίας Πάφου, κεραυνός έπληξε στέγη οικίας προκαλώντας, ευτυχώς, μόνο υλικές ζημιές. Το περιστατικό συνέβη χθες το απόγευμα, την ώρα που στο σπίτι ήταν ο ιδιοκτήτης της οικίας με ένα από τα παιδιά του.

Νίκος Παπασάββας – Ιδιοκτήτης Οικίας

«Είμασταν έξω στον κήπο μαζί με τον γιό μου, είδαμε ότι έρχετουν έτσι ένα μεγάλο σύννεφο πάνω από το χωριό μας οπότε του είπα να μπούμε σπίτι, με το που μπήκαμε σπίτι έπεσε ο κεραυνός, εσσούστηκε το σπίτι όλο...Συνέχισαν ακόμα δυο-τρεις όμως δεν είχα καταλάβει ότι έγινε ζημιά στο σπίτι μέχρι που σταμάτησε η βροχή και βγήκα έξω».

Από τους κεραυνούς και την έντονη κακοκαιρία δεν γλίτωσαν ούτε οι γεωργικές καλλιέργειες. Στην περιοχή της Λάρνακας κεραυνός χτύπησε μπάλα από άχυρα βάζοντας της, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, φωτιά.

Αντώνής- Αγρότης

«Ο κεραυνός έπεσε μέσα στην μέση του κεραυνού πάνω σε αχυρόμπαλα. Καταστραφήκαν οι καλλιεργείς όλων των γεωργών από σιτηρά μέχρι ρέντες τα πάντα».

Οι αγρότες τονίζουν ότι οι καταστροφές λόγω καιρού είναι βιβλικού επιπέδου, με αρκετούς από τους αγρότες να βλέπουν αποσβολωμένοι το βιός τους να καταστρέφεται μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες. Και εννοείται όσο από αυτό γλίτωσε από τον ανοιξιάτικο καύσωνα της προηγούμενης εβδομάδας.

Χαράλαμπος Χαραλάμπους – Επαρχιακός Γραμματέας Παναγροτικού Λάρνακας

«Είναι βιβλική η καταστροφή σε λιγότερο από δύο ώρες έκανε πάνω από 100 χιλιοστά βροχόπτωσης. Όλες οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί βλέπουμε τους σανούς να πλέουν μέσα στα νερά και τις λάσπες και να πηγαίνουν στην θάλασσα. Το φαινόμενο αυτό δεν το ξαναείδε κανένας» .

Η κίτρινη προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας εξέπνευσε στις έξι το απόγευμα, έχοντας ισχύ 23 ολόκληρες ώρες. Αύριο θα παρατηρούνται κατά διαστήματα τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές ή και καταιγίδα, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά αισθητή άνοδο, για να κυμανθεί πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.