Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εγκυος

Κραυγή αγωνίας για ακόμη μια φορά στην Αd Ηoc Επιτροπή για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, για την υπογεννητικότητα στην Κύπρο.

«Όσον αφορά τον γηγενή πληθυσμό, η χώρα βρίσκεται στον χαμηλότερο δείκτη της Ευρώπης, στο 1,2, ενώ ο δείκτης γεννήσεων του γενικότερου πληθυσμού της χώρας είναι στο 1,4», επισήμανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Δημογραφικού, Λίνος Παπαγιάννης.

Ενδεικτικοί του προβλήματος, οι αριθμοί των πολύτεκνων οικογενειών. Το  2020 έπαιρναν επίδομα γύρω στις 4.300 ενώ το 2023 μειώθηκαν σε 3.600

«Πρέπει να στηρίξουμε τις οικογένειες, να συμφιλιώσουμε την οικογένεια με την εργασία και να δώσουμε τα εφόδια που χρειάζονται οι νέες οικογένειες για να προχωρήσουν σε γεννήσεις», επισήμανε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης.

«Το 1,2 είναι ένας αριθμός ο οποίος δεν καλύπτει τις ανάγκες της ανανέωσης του πληθυσμού και αυτό έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και στην οικονομία και στην κοινωνία χουν γίνει πολλά εκ μέρους της Κυβέρνησης, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα.», σημείωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς.

Στην επιτροπή παρουσιάστηκαν και στοιχεία απο το Ινστιτούτο δημογραφικής και μεταναστευτικής πολιτικής, για τους μαθητές στα δημόσια σχολεία, όπου καταγράφεται αισθητή μείωση στα παιδία από Κύπριους γονείς στα Λύκεια και την προδοτική, σε αντίθεση με τα παιδιά από γονείς τρίτων χωρών ή ευρωπαίων πολιτών

Στα δημόσια λύκεια 16% είναι παιδιά από ξένους γονείς, ενώ στα γυμνάσια είναι το 19%, στη δημοτική το 21%  και στην προδημοτική το 25%.