Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Η γονική αποξένωση είναι μια μορφή κακοποίησης του παιδιού, το οποίο αναγκάζεται εξαιτίας των διαφορών μεταξύ των διαζευγμένων γονιών, να εργαλειοποιείται και να χρησιμοποιείται σε μια διαδικασία διαζυγίου. 

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με κοινή παραδοχή ότι το κράτος αποτυγχάνει στην προστασία αυτών των παιδιών. Και την πρόεδρο της επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, να τονίζει πως μόλις οκτώ λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας, έχουν ευθύνη για όλες τις υποθέσεις διαζυγίων που εκδικάζονται ανά το παγκύπριο. Και οι οποίοι ετοίμασαν για το 2023 550 εκθέσεις, τόνισε σε οργίλο ύφος. 

«Είναι αδιανόητο, να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Η κοινή λογική λέει, ότι δεν μπορεί 8 λειτουργοί να ετοιμάζουν 550 εκθέσεις μέσα σε ένα χρόνο. Και όταν έχουμε δύο κοπέλες για τα δικαστήρια της Λευκωσίας, αρρώστησε η μια, έπαθε κάτι το παιδί της άλλης», ανέφερε συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Επιτροπής 

Η ραγδαία αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην έκδοση διαζυγίων, επιτείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, τόνισε από την πλευρά της η βουλεύτρια Ρίτα Σούπερμαν. 

«Το υφιστάμενο πλαίσιο όχι μόνον δεν λειτουργεί ως προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, αλλά αντιθέτως, κακοποιεί τα παιδιά, λόγω της μη συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών του Κράτους, τη χρονοβόρα διαδικασία διερεύνησης των υποθέσεων», δήλωσε η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ. 

Επιπλέον, σημείωσε, επικρατεί σύγχυση και αβεβαιότητα για το που αρχίζει και που τελειώνει το πεδίο παρέμβασης της κάθε κρατικής υπηρεσίας. 

Κατά τη συνεδρίαση αποκαλύφθηκε, επίσης, και το μέγεθος των συνεπειών που βιώνουν τα παιδιά, αλλά και ο Γολγοθάς γονέων, οι οποίοι κάνουν χρόνια να δουν τα παιδιά τους, και η έλλειψη υποδομών, και πρωτοκόλλων, δεν τους βοηθούν στην προσπάθειά τους.