Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιταλια

Απίστευτες καταγγελίες έρχονται στο φως όπου παιδιά βάζουν τους ηλικιωμένους γονείς τους σε ιδρύματα αφού εξασφαλίσουν πρώτα την περιουσία τους. Ακόμα υπάρχουν αναφορές ότι ηλικιωμένοι δέχονται εκβιαστικές συμπεριφορές από οικείους τους προκειμένου να τους μεταβιβάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία ή ακόμα και να τους παραχωρούν τις συντάξεις τους.

Ανησυχία για αυτά τα φαινόμενα εξέφρασε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, Δήμος Αντωνίου, ο οποίος έκανε λόγο για αυξημένα περιστατικά τους τελευταίους μήνες.

Το Παρατηρητήριο όπως σημείωσε δέχεται διάφορες ανησυχητικές αναφορές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται παιδιά που βάζουν τους γονείς τους είτε σε ιδρύματα αφού εξασφαλίσουν πρώτα την περιουσία τους, είτε τους βάζουν σε σπίτια υποδεέστερα από αυτά που κατοικούν γιατί θέλουν να ενοικιάζουν τα ακίνητα τους σε πιο ψηλές τιμές.

Όπως σημείωσε ο κ. Αντωνίου υπάρχουν ακόμα αναφορές ότι ηλικιωμένοι, «γράφουν την ακίνητη τους περιουσία σε συγγενικά τους πρόσωπα ή στα παιδιά τους ή τους βάζουν σε κοινούς λογαριασμούς στην τράπεζα και εξαφανίζονται οι συντάξεις τους και περιουσιακά τους στοιχεία κτλ.»

Ακόμα ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι ηλικιωμένοι δέχονται πολλές πιέσεις ή εκβιαστικές συμπεριφορές από συγγενικά τους πρόσωπα και δεν διεκδικούν το δικαίωμα της επικαρπίας που δικαιούνται σε περίπτωση που μεταβιβάσουν περιουσιακό τους στοιχείο.

«Δεν θέλουν να καταγγείλουν τα παιδιά τους, είναι πολύ λεπτά τα ζητήματα», επισήμανε ο κ. Αντωνίου.

Το σοβαρό αυτό θέμα θα τεθεί επί τάπητος σε προγραμματισμένη συνάντηση που έχει το Παρατηρητήριο με τον Υπουργό Δικαιοσύνης την Παρασκευή σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου προκειμένου να συζητηθεί το προστατευτικό πλαίσιο αυτών των ανθρώπων.

«Είναι λεπτά ζητήματα και ίσως χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση για αυτό θέλουμε να πάμε στον Υπουργό και να δούμε πως μπορεί να δημιουργηθεί αυτό το προστατευτικό πλαίσιο», επισήμανε.

«Να προσέχουν οι ηλικιωμένοι που βάζουν τις υπογραφές τους και αν δέχονται πιέσεις να το αναφέρουν σε δικηγόρο», τόνισε ο κ. Αντωνίου.