Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Πλοίο υποστήριξης του βασιλικού πολεμικού ναυτικού στέλνει στην Ανατολική Μεσόγειο το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία Αμάλθεια για την μεταφορά δια θαλάσσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

O βρετανός υπουργός άμυνας Γκραντ Σαπς, ανέφερε ότι το πλοίο ήδη έχει χαράξει ρότα για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Τώρα προχωράμε περαιτέρω, συνεργαζόμενοι με διεθνείς εταίρους για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο. Μια νέα προσωρινή προβλήτα στις ακτές της Γάζας θα είναι κρίσιμη για την υποστήριξη αυτών των προσπαθειών, φιλοξενώντας φορτηγά πλοία για την παροχή βοήθειας δια θαλάσσης», επισήμανε ο Σαπς.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε επίσης τη δέσμευση ποσού 11 εκατομμυρίων ευρώ για ενίσχυση των υποδομών και του εξοπλισμού για υλοποίηση των σχεδιασμών του ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Η κατάσταση στη Γάζα είναι τρομερή και η προοπτική του λιμού είναι πραγματική. Παραμένουμε δεσμευμένοι να δώσουμε βοήθεια σε όσους την έχουν τόσο απεγνωσμένα ανάγκη. Μαζί με τις ΗΠΑ, την Κύπρο και άλλους εταίρους, δημιουργούμε μια νέα προσωρινή προβλήτα στα ανοικτά των ακτών της Γάζας για να λάβει βοήθεια όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με ασφάλεια», σημείωσε ο Ντεϊβιντ Καμερον.

Βρετανικό κλιμάκιο βρίσκεται εδώ και αρκετές εβδομάδες στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.

Την στήριξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία Αμάλθεια, εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση που είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.