Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΠΑΛΜΑΣ

Στο ρόλο που ενδεχομένως να διαδραματίσει το Υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Φρουρά στη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Κύπρος, αναφέρθηκαν ο αρμόδιος υπουργός και αρχηγός της Δύναμης, στο περιθώριο διάσκεψης τύπου για τον απολογισμό του Υπουργείου Άμυνας στον ένα χρόνο διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη. 

«Αναλάβαμε το μέρος της ευθύνης εάν και εφόσον διαταχθούμε να συμμετέχουμε και να έχουμε ρόλο σε αυτή τη διεργασία και περιμένουμε να παρθούν οι πολιτικές αποφάσεις και αναλόγως θα αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν» είπε ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας είπε πως «η οποιαδήποτε εμπλοκή εξαρτάται από το πώς θα αποφασιστεί σε ποιο επίπεδο για να αντιμετωπιστεί το θέμα. Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Αν γίνει κάτι στο μέλλον μπορεί να το δούμε».

Αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε στον ΑΝΤ1, ότι υπάρχει δυνατότητα να επιστρατευθούν χώροι ώστε να φιλοξενηθούν μετανάστες σε περίπτωση που γεμίσουν οι χώροι φιλοξενίας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν τέθηκε ακόμα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και ούτε έχει ληφθεί ανάλογη απόφαση.

Ενεργός είναι ο ρόλος του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στο φλέγον ζήτημα.

«Ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2024 το κέντρο έχει διαχειριστεί περιστατικά άφιξης 2471 μεταναστών εκ των οποίων οι 1335 έτυχαν διάσωσης» ανέφερε σχετικά ο κ. Πάλμας.

Σε σχέση με τον πρωταρχικό στόχο του Υπουργείου Άμυνας την ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας του κράτους,  μεγάλης στρατηγικής σημασίας αποτελεί, κατά τον κ. Παλμα  η αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας  με τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες «αποφάσισαν την ανανέωση για ένα έτος της άρσης του εμπάργκο πώλησης οπλισμού προς την ΚΔ, έχει συνυπογραφεί η δήλωση ένταξης της ΕΦ στο State Partnership Program του ΥΠΑΜ των ΗΠΑ με συνεργάτη την Εθνοφρουρά του Νιου Τζέρσι, έχουν δρομολογηθεί κοινές εκπαιδεύσεις σε ετήσια βάση και έχει θεσμοθετηθεί επίσημος διάλογος σε θέματα άμυνας και ασφάλειας σε επίπεδο υπουργείων άμυνας».

Στους στόχους του Υπουργείου για το τρέχον έτος, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η αναβάθμιση της δυνατότητας θαλάσσιας επιτήρησης και εκσυγχρονισμού των επικοινωνιών και στη συνέχιση ενεργειών που θα συμβάλουν στην Ανάπτυξη Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας.