Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ιαπωνία

Υποτροφίες για το 2025 σε Κύπριους υπηκόους που γεννήθηκαν στις ή μετά τις 2 Απριλίου 1990 κı επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ιαπωνικά πανεπιστήμια ως ερευνητές για μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο, προσφέρει το Υπουργείο Παιδείας της Ιαπωνίας (MEXT).

Σχετική ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Κύπρο αναφέρει ότι η διάρκεια της υποτροφίας είναι 2 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης εφόσον καταστεί αναγκαίο για την ολοκλήρωση των σπουδών. Οι φοιτητές χωρίς γνώσεις ιαπωνικής γλώσσας θα πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα ιαπωνικής γλώσσας στην Ιαπωνία για ένα εξάμηνο, τα έξοδα των οποίων καλύπτονται επίσης από την υποτροφία.

Η υποτροφία περιλαμβάνει το ταξίδι προς/από Ιαπωνία, τα δίδακτρα, τη φοιτητική βίζα και ένα μηνιαίο ποσό από το οποίο καλύπτεται και η διαμονή. Το μηνιαίο ποσό ανέρχεται στα 143.000 ΓΕΝ (περίπου 900 ΕΥΡΩ με βάση την τρέχουσα ισοτιμία).

Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει τον Ιούνιο 2024, αρχικά με βάση την αξιολόγηση των εγγράφων που θα κατατεθούν και αργότερα με βάση την απόδοση του υποψηφίου στις γραπτές εξετάσεις Αγγλικής και Ιαπωνικής γλώσσας, καθώς και στην προσωπική συνέντευξη. Η γνώση της Ιαπωνικής γλώσσας δεν είναι απαραίτητη για υποβολή αίτησης.

Οι γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη θα την τρίτη εβδομάδα Ιουνίου 2024, για τους αιτητές που επιλέγηκαν βάση την αξιολόγηση των εγγράφων που κατέθεσαν. 

Η προθεσμία για κατάθεση εγγράφων είναι στις 7 Ιουνίου 2024, 16:45, είτε μέσω ταχυδρομείου είτε με την προσκόμισή τους στην Πρεσβεία, η οποία σημειώνει ότι τα έγγραφα που φτάνουν μετά τις 7 Ιουνίου δε θα γίνονται δεκτά. Για σχετικές πληροφορίες παραπέμπει και στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας https://www.cy.emb-japan.go.jp/itpr_ja/mext_scholarship_2024.html