Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Δεν έχουν σταματημό οι μεταναστευτικές ροές από την Μέση Ανατολή προς την Κύπρο και ιδιαίτερα από τον Λίβανο προς την χώρα μας. Από την περασμένη Κυριακή καταφθάνουν στη χώρα μας βάρκες γεμάτες Σύρους μετανάστες με τους πολίτες να ανησυχούν και να διερωτόνται πότε θα σταματήσει αυτό το φαινόμενο και αν υπάρχει κάποια λύση για να γίνει αυτό. Όπως ενημερώνουν οι αρχές οι δομές που υπάρχουν βρίσκονται στα όριά τους, χωρίς να γνωρίζουμε ποιες είναι οι συνθήκες που ζουν αυτοί άνθρωποι. Το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά σε κάποια ερωτήματα που λίγο πολύ προβληματίζουν αρκετούς πολίτες.

Γιατί δεν αποτρέπονται οι βάρκες από το να εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα;

Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει δυνατότητα αποτροπής των βαρκών με μετανάστες, να εισέλθουν στα χωρικά μας υδάτα, διότι ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, η θάλασσα δεν αποτελεί φυσικό σύνορο το οποίο μπορεί να κλείσει με τεχνητά μέσα. Ακόμα και όταν η Λιμενική Αστυνομία προσεγγίζει τα σκάφη, υπό το φόβο ότι θα τους απαγορευτεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους, είτε βυθίζουν τις βάρκες είτε απειλούν να ρίξουν παιδιά στην θάλασσα, και, «συνεπώς, μετατρέπεται σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.»

Γιατί δεν επιστρέφουμε τις βάρκες στον Λίβανο;

Η κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο είναι ο κυριότερος λόγος μη επιστροφής των βαρκών στον τόπο αναχώρησής τους. Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, αυτή τη στιγμή στον Λίβανο υπάρχουν 2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες με τις αντιδράσεις για αποσυμφόρηση στο εσωτερικό της χώρας να είναι συνεχής, με αποτέλεσμα να μην δέχεται πλέον επιστροφές. «Παρά ταύτα, και παρά την άρνηση του Λιβάνου να δεχθεί πίσω μετανάστες, στις 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε επιχείρηση επιστροφής 116 μεταναστών που επέβαιναν σε σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας, με τον Λίβανο να μην επιτρέπει την είσοδο του σκάφους στα χωρικά του ύδατα. Επομένως, εκείνο που ζητούμε πρωτίστως είναι να αυξηθεί η επιτήρηση από πλευράς Λιβάνου, με τη συμβολή του Frontex, και κατ’ επέκταση να αποτρέπεται ο απόπλους σκαφών, έτσι ώστε να τύχει διαχείρισης το πρόβλημα εν τη γενέσει του.»

Διευκρινίζεται επίσης ότι λόγω του χαρακτηρισμού της Συρίας πριν από 13 περίπου χρόνια ως μη ασφαλής χώρα, οι μετανάστες συριακής καταγωγής θεωρούνται πρόσφυγες και, ως εκ τούτου, έχουν διαφορετικό καθεστώς από οποιουσδήποτε άλλους παράτυπους μετανάστες (π.χ. Αφρικανοί, Ασιάτες).

«Βάσει αυτού, όλες ανεξαιρέτως οι χώρες διεθνώς έχουν υποχρέωση να παραχωρούν καθεστώς προσωρινής προστασίας. Υπογραμμίζεται ακόμα ότι καμία χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε επιστροφές ή απελάσεις Σύρων στην Συρία. Είναι για αυτό τον λόγο που η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά επιτακτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη βάση της αξιολόγησης από τον EUAA, να προχωρήσει στην επαναξιολόγηση της Συρίας και τον καθορισμό συγκεκριμένων περιοχών ως ασφαλείς, γεγονός που θα επιτρέψει τις επιστροφές υπό αυστηρές προϋποθέσεις.»