Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Δεν έχουν κληθεί ακόμη στην ανακριτική ομάδα της Ιεράς Συνόδου οι δύο μοναχοί οποίοι σύμφωνα με έναν εκ των δικηγόρων τους, τον  κ. Αναστάσιο Βαβούσκο. «Βεβαίως θα πάνε όταν κληθούν γιατί πιστεύουν στο θεσμό της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης ασχέτως αν διαφωνούν με τις πράξεις των οργάνων της», σημειώνει.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Δικηγόρος των δύο μοναχών εξήγησε πως το σωστό θα ήταν, ο Μητροπολίτης Ησαΐας, εφόσον είχε κάποιες μαρτυρίες νόμιμες από αυτόπτες μάρτυρες ή έγγραφα ότι υπάρχει μη ορθή οικονομική διαχείριση, θα μπορούσε  σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη, να διατάξει διενέργεια ελέγχου οικονομικού και να καλέσει και τους μοναχούς προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

«Εάν έκρινε ότι υπάρχει κάτι πολύ πιο σοβαρό αντί να επιβάλει τις πνευματικές ποινές που προβλέπεται, να στείλει τον φάκελο στην ανακριτική επιτροπή», είπε.

Ο κ. Βαβούσκος, στάθηκε κυρίως στο εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι υποστατό.

Συγκεκριμένα είπε πως, «δεν προβλέπεται από τον καταστατικό χάρτη και δεν μπορεί να επιληφθεί μέσα από την Ιερά Σύνοδο παρά μόνο εάν η ανακριτική επιτροπή, έχοντας πάρει φάκελο από τον Πανιερότατο Ταμασσού, έκρινε ότι πρέπει να ασκηθεί δίωξη και θα παρέπεμπε τη υπόθεση στο πενταμελές.

Όπως ανέφερε ο καταστατικός χάρτης ρυθμίζει ότι η Ιερά Σύνοδος έχει την ανώτατη δικαστική εξουσία, καθώς ορίζεται από τις διατάξεις του καταστατικού χάρτη.

«Σας πληροφορώ ότι στις διατάξεις του καταστατικού χάρτη δεν υπάρχει καμία τέτοια αρμοδιότητα για την Ιερά Σύνοδο», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε πως ο νόμος όταν ψηφίζεται από το Κοινοβούλιο, αν δεν δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης δεν ισχύει.

«Αντίστοιχα, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου αφού ελήφθη ανελήφθη και πως ελήφθη αφού δεν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης και δεν καταγράφτηκε στον καταστατικό χάρτη δεν έχει καμία ισχύ», σημείωσε.

Επανέλαβε πως παρά το γεγονός ότι το συνοδικό δικαστήριο δεν είναι υποστατό θα παραστούν για να το υποστηρίξουν αφού θέλουν να βοηθήσουν η όλη διαδικασία να μην γίνει λάθος.

Απαντώντας σχετική ερώτηση ανέφερε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι δύο μοναχοί. Σημείωσε δε ότι οι μοναχοί  βρίσκονται «κλειδωμένοι» έξω από τη Μονή.