Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελούν οι διάφορες πτυχές του ιερού σκανδάλου στη Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Ένα μήνα από τις καταγγελίες και ακόμη δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα γύρο από την υπόθεση.

Το πρωί δέκα ανακριτές που ασχολούνται με τις υπό διερεύνηση υποθέσεις, αλλά και οι δύο ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν για να διαλευκάνουν τις καταγγελίες για εμπλοκή αστυνομικών, βρέθηκαν στη νομική υπηρεσία όπου και ενημέρωσαν για τα στοιχεία και μαρτυρίες που έχουν ενώπιον τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκαν σε περισσότερες από 70 καταθέσεις, υλικό από κλειστά κυκλώματα πολλών ωρών και τραπεζικά δεδομένα ενώ ενημέρωσαν και για στοιχεία τα οποία υπολείπονται και αναμένεται να έχουν πολύ σύντομα όπως για παράδειγμα μαρτυρικό και ανακριτικό έργο για μία εκ των τεσσάρων πτυχών της υπόθεσης που ολοκληρώνεται και απαντήσεις από την Ελλάδα σε σχέση με ακίνητη περιουσία των δύο μοναχών καθώς επίσης και κάποια τραπεζικά δεδομένα τα οποία ακόμη δεν έχουν παραληφθεί.

Πολύπλοκη διαδικασία

Οι ανακριτές βρίσκονταν για σχεδόν τρείς ώρες στη νομική υπηρεσία όπου και ενημέρωναν για τα δεδομένα που βρίσκονται ενώπιον τους.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή η πολυπλοκότητα των διαφόρων πτυχών της υπόθεσης εμποδίζει τους αστυνομικούς ανακριτές να καταλήξουν γρήγορα σε αποτέλεσμα.

Δύσκολο αποδεικνύεται το έργο των ερευνών για πιθανή παρουσία αστυνομικών το βράδυ της 5ης Μαρτίου στην Μονή. Ο κώδικας σιωπής από κάποιους φαίνεται πως κάνει το έργο ακόμη ποιο δύσκολο.
 
Πιο εύκολο φαίνεται πως είναι το σκηνικό σε ότι αφορά την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση και για το βίντεο του ξυλοδαρμού. Εκεί το ανακριτικό έργο είναι σε προχωρημένο στάδιο με κάποιες λεπτομέρειες να απομένουν ώστε οι φάκελοι των δύο υποθέσεων να σταλούν στη Νομική υπηρεσία για οδηγίες.
 
Νομική υπηρεσία και ανακριτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα τέλη Απριλίου αφού θεωρούν πως θα ολοκληρωθούν αρκετές καταθέσεις οι οποίες ίσως δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για όσα γίνονταν στη Μονή Οσίου Αββακούμ.