Τηλεόραση Ραδιόφωνο
gt5er

Μια σωματικά υγιής κοπέλα από την Ολλανδία, μόλις 28 ετών, αποφάσισε να προχωρήσει σε ευθανασία.

Μια σωματικά υγιής 28χρονη Ολλανδή αποφάσισε να βάλει με νόμιμο τρόπο τέλος στη ζωή της λόγω του αγώνα της με την κατάθλιψη, τον αυτισμό και την οριακή διαταραχή προσωπικότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Η Zoraya ter Beek, η οποία ζει σε ένα μικρό χωριό της Ολλανδίας κοντά στα γερμανικά σύνορα, έχει προγραμματιστεί να υποβληθεί σε ευθανασία τον Μάιο - παρά το γεγονός ότι είναι ερωτευμένη με τον 40χρονο φίλο της και ζει με δύο γάτες.

Η Ζοράγια, η οποία κάποτε φιλοδοξούσε να γίνει ψυχίατρος, αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας σε όλη της τη ζωή. Είπε ότι αποφάσισε να υποβληθεί σε ευθανασία αφού οι γιατροί της είπαν: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο για σένα. Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει καλύτερα», σύμφωνα με την Free Press.

«Ήμουν πάντα ξεκάθαρη ότι αν δεν καλυτερέψει, δεν μπορώ να το κάνω άλλο αυτό», δήλωσε η 28χρονη.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας την οδήγησαν στην σκληρή απόφαση

Είναι μία από τους ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στη Δύση που αποφάσισαν να πεθάνουν αντί να συνεχίσουν να ζουν με πόνο που, σε αντίθεση με μια ανίατη ασθένεια, μπορεί να αντιμετωπιστεί, αναφέρει η New York Post.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους ενώ υποφέρουν από ένα σωρό άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή άγχος που ενισχύονται από την οικονομική αβεβαιότητα, την κλιματική αλλαγή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλους παράγοντες.

«Βλέπω την ευθανασία ως ένα είδος αποδεκτής επιλογής που φέρνουν στο τραπέζι οι γιατροί, οι ψυχίατροι, ενώ προηγουμένως ήταν η έσχατη λύση», δήλωσε στο πρακτορείο ο Stef Groenewoud, ηθικολόγος στον τομέα της υγείας στο Θεολογικό Πανεπιστήμιο Kampen, στην Ολλανδία.

«Βλέπω το φαινόμενο ειδικά σε άτομα με ψυχιατρικές ασθένειες, και ειδικά σε νέους ανθρώπους με ψυχιατρικές διαταραχές, όπου ο επαγγελματίας υγείας φαίνεται να τους εγκαταλείπει πιο εύκολα από ό,τι πριν», πρόσθεσε.

Η Ζοράγια σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την ευθανασία της στον καναπέ του σαλονιού της. Ένας γιατρός θα της δώσει πρώτα ένα ηρεμιστικό, ακολουθούμενο από ένα φάρμακο που θα σταματήσει την καρδιά της. Ο φίλος της θα είναι στο πλευρό της μέχρι το τέλος.

«Η γιατρός παίρνει πραγματικά το χρόνο της. Δεν είναι ότι μπαίνουν μέσα και λένε: ξαπλώστε παρακαλώ! Τις περισσότερες φορές είναι πρώτα ένα φλιτζάνι καφέ για να ηρεμήσουν τα νεύρα και να δημιουργηθεί μια ήπια ατμόσφαιρα», είπε.

«Μετά με ρωτάει αν είμαι έτοιμη. Παίρνω τη θέση μου στον καναπέ. Θα με ρωτήσει και πάλι αν είμαι σίγουρη και θα ξεκινήσει τη διαδικασία και θα μου ευχηθεί καλό ταξίδι. Ή, στην περίπτωσή μου, έναν καλό ύπνο, γιατί σιχαίνομαι όταν οι άνθρωποι λένε: "Καλό ταξίδι". Δεν πρόκειται να πάω πουθενά», δήλωσε η ίδια, περιγράφοντας την διαδικασία που θα ακολουθήσει.

Δεν θα γίνει κηδεία. Η Ζοράγια δήλωσε ότι ο φίλος της θα σκορπίσει τις στάχτες της σε «ένα ωραίο σημείο στο δάσος» που έχουν διαλέξει.

«Φοβάμαι λίγο τον θάνατο, γιατί είναι το απόλυτο άγνωστο», είπε.

Πηγή: iefimerida.gr