Τηλεόραση Ραδιόφωνο
wcr

Η WCK, «συγκλονισμένη» για τον θάνατο των μελών της ομάδας της, ανέβασε τα ονόματα, τις εθνικότητες, τις ηλικίες και φωτογραφίες του στο X. Επρόκειτο για 25χρονο Παλαιστίνιο, 43χρονη Αυστραλή, 35χρονο Πολωνό, 33χρονο Αμερικανοκαναδό, καθώς και τρεις Βρετανούς, αντίστοιχα 57, 33 και 47 ετών αντίστοιχα.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, η WCK συμμετείχε σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις διανέμοντας γεύματα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η πλειονότητα των περίπου 2,4 εκατ. κατοίκων είναι αντιμέτωποι με λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Συνέβαλε στην αποστολή του πρώτου πλοίου που αναχώρησε για τον θύλακο στα μέσα Μαρτίου από την Κύπρο.

Οι ΗΠΑ απαίτησαν το Ισραήλ να διενεργήσει «ταχεία και αμερόληπτη» έρευνα, ενώ η Βρετανία κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ για να του εκφράσει την «καταδίκη» του.

Από την πλευρά του ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι εξέφρασε σήμερα στον ισραηλινό ομόλογό του Νετανιάχου την «οργή» των Αυστραλών για «αυτή την τραγωδία».

Τη Δευτέρα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, στη Ντέιρ αλ Μπάλα, πέντε πτώματα και τρία ξένα διαβατήρια πλάι τους.

Τα πτώματα των έξι Δυτικών αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα στο συνοριακό φυλάκιο στη Ράφα ενόψει του επαναπατρισμού τους, δήλωσε ο Μαρουάν αλ Χαμς, διευθυντής του νοσοκομείου Αμπού Νάτζαρ, στην πόλη αυτή πάνω στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Κάπου 33.000 νεκροί

Από το ξέσπασμα του πολέμου, μη κυβερνητικές οργανώσεις παρούσες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταγγείλει πως εργαζόμενοί τους ή εγκαταστάσεις τους έχουν μπει στο στόχαστρο ισραηλινών βομβαρδισμών.

Εξαιτίας της δυσκολίας να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια μέσω χερσαίων οδών στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία, ένα πρώτο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασε στη Γάζα μερικά 24ωρα αφότου απέπλευσε από την Κύπρο στα μέσα Μαρτίου.

Όμως δεύτερο σκάφος, το Jennifer, που βρισκόταν κοντά στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας, έκανε αναστροφή κι επέστρεψε στο λιμάνι από όπου είχε αναχωρήσει, δίχως να παραδώσει τους σχεδόν 240 τόνους τροφίμων που μετέφερε, μετά τον βομβαρδισμό που οδήγησε στην αναστολή της δραστηριότητας του WCK.

Ο πόλεμος, που διανύει την 180ή ημέρα του, είχε έναυσμα την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, όταν έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Κατά ισραηλινές πηγές, άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους πιστεύεται πως εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακο πάνω από 130 — όμως οι 34 εξ αυτών θεωρείται πως είναι νεκροί.

Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς και τουλάχιστον 32.916 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιχειρήσεις σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη.

Διαμαρτυρίες κατά Νετανιάχου για τέταρτο συνεχόμενο βράδυ

Τη Δευτέρα, έπειτα από 18 ημέρες επιχειρήσεων, τα ισραηλινά στρατεύματα έφυγαν από το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου Σίφα της Γάζας, αφήνοντας πίσω τεράστιες καταστροφές και πτώματα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως οι δυνάμεις του «σκότωσαν πάνω από 200 τρομοκράτες και συνέλαβαν από 900 υπόπτους», κατηγορώντας τη Χαμάς, που θεωρεί «τρομοκρατική» οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, πως χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο ως «κέντρο διοίκησης».

Η πολιτική προστασία στη Γάζα, την οποία διευθύνει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, έκανε λόγο για κάπου 300 νεκρούς στο εσωτερικό του νοσοκομείου και γύρω από αυτό στις ισραηλινές επιχειρήσεις.

«Η καταδίκη και η καταγγελία δεν αρκεί μπροστά στα εγκλήματα που συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ», είπε χθες ο νέος Πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Μουστάφα.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε νωρίς σήμερα πως άλλοι 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον θύλακο μέσα στις τελευταίες ώρες.

Στην Ιερουσαλήμ, για τέταρτο συνεχόμενο βράδυ, μέλη οικογενειών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας και αντίπαλοι της Κυβέρνησης του κ. Νετανιάχου συγκεντρώθηκαν ξανά μπροστά στο κοινοβούλιο, για να εκφράσουν την οργή τους για την πολιτική του πρωθυπουργού.

«Διεξάγετε εκστρατεία εναντίον μου, εναντίον των οικογενειών των ομήρων, στραφήκατε εναντίον μας. Μας αποκαλείτε 'προδότες' όταν εσείς είστε ο προδότης, προδότης του λαού σας, των ψηφοφόρων σας, του κράτους του Ισραήλ», ξέσπασε στο μικρόφωνο η Εϊνάβ Ζαγκάουκερ, ο γιος της οποίας παραμένει όμηρος στη Γάζα.

Tο πρωί ανακοινώθηκε από την υπηρεσία τους ότι τέσσερις Ισραηλινοί Αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε επίθεση με αυτοκίνητο εναντίον σημείου ελέγχου στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Ο δράστης είναι νεκρός, διευκρίνισε η Αστυνομία.