Τηλεόραση Ραδιόφωνο
o8g

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 19:00 χθες βράδυ σε Λιμενική αστυνομία και ΚΣΕΔ για τρεις νέες βάρκες με μετανάστες ανοικτά της Κύπρου. Σύμφωνα με την καταμέτρηση στις βάρκες επέβαιναν 263 παράτυποι μετανάστες.

Στη σύλληψη δεύτερου ατόμου, ηλικίας 23 ετών προχώρησε η Αστυνομία σε σχέση με την άφιξη των δυο σκαφών. Ο 23χρονος φέρεται να ήταν ο πλοηγός της βάρκας στην οποία επέβαιναν 236 παράτυποι μετανάστες και την Πέμπτη αναμένεται να παρουσιάσει ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για έκδοση διατάγματος κράτησής του. 

Νωρίτερα είχε συλληφθεί και ένας ανήλικος ως ο φερόμενος πλοηγός της βάρκας στην οποία επέβαιναν 27 παράτυποι μετανάστες. Παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Λάρνακας και εκδόθηκε διάταγμα κράτησής του για περίοδο 8 ημερών. 

Στην πρώτη βάρκα διαπιστώθηκε ότι επέβαιναν 27 παράτυποι μεταναστες (16 ανδρες, 5 γυναίκες και 6 ανήλικοι εκ των οποίων ο ένας ασυνόδευτος) οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Λιμάνι Λάρνακας, έγινε η καταγραφή των στοιχείων τους και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Μεταναστών Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθια. Η βάρκα τους είχε εντοπιστεί στα 12 ναυτικά μίλια ανατολικά του κάβο Γκρέκο. Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ανηλίκου ως φερόμενου πλοηγού της βάρκας.

Στη δεύτερη βαρκα επέβαιναν 236 παράτυποι μεταναστες. Σύμφωνα με τις ιδιες πληροφορίες στη βάρκα η οποία εντοπίστηκε 35 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κάβο Γκρέκο διακρίνονται μόνο άνδρες.

Στην τρίτη βάρκα, διαπιστώθηκε τελικά πως δεν επέβαιναν παράτυποι μετανάστες.

Υπενθυμίζεται πως από την Κυριακή 31 Μαρτίου έφτασαν μέχρι στιγμης 13 βαρκες στις οποιες επέβαιναν 739 παρατυποι μεταναστες. Στο ίδιο διάστημα, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη συνολικά 10 ατομων που φέρεται να ήταν οι πλοηγοί των σκαφών. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τους πρώτους 3 μήνες του 2024 έφτασαν στην Κύπρο δια θαλάσσης 2.448 παράτυποι μετανάστες.

Χθες, πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήρθε σε επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία συζήτησαν για τις αυξημένες ροές μεταναστών που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες. Ακόμα, ζήτησε από την ΕΕ όπως αυξηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία έτσι ώστε να μπορεί αντεπεξέλθει αυτών των ροών. Επίσης, όπως είπε ο ΠτΔ, ζήτησε από την Πρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επικοινωνήσει με τις Αρχές του Λιβάνου.