Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η κλιματική αλλαγή, με το λιώσιμο των πάγων, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τις έντονα ακραίες καιρικές συνθήκες -υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία, πλημμύρες, καύσωνες, να εμφανίζονται όλο και συχνότερα- οδηγεί σταθερά σε παγκόσμια, όπως χαρακτηρίζεται, ακαρπία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κλιματική αλλαγή έχει ήδη σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο και στην ευρωπαϊκή γεωργία, ενώ απειλεί την επιβίωση πολλών καλλιεργειών σε όλο τον πλανήτη, αφού με τη μείωση των κατάλληλων για καλλιέργεια, εκτάσεων, οδηγεί σε ερημοποίηση των εδαφών.

«Τα παλιά τα χρόνια στο Τρόοδος μετρούσαμε τα χιόνια, με το ένα μέτρο ή ενάμιση μέτρο, ενώ τώρα είναι μερικά εκατοστά, τα οποία λιώνουν και πάρα πολλά γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι εχάσαμε το καλής ποιότητας νερό, το οποίο έλιωνε και τρέχαν οι ποταμοί», ανέφερε ο Χαράλαμος Θεοπέμπτου του Κινήματος Οικολόγων.

Σε οκτώ προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ο αρνητικός αντίκτυπος είναι ήδη ορατός. Η παραγωγή τους έχει μειωθεί, μέσα σε ένα μόλις χρόνο, δραματικά, με τις ελλείψεις να εκτοξεύουν τις τιμές τους στα ύψη. Όπως στο κακάο με 129% αύξηση και στο λάδι με την αύξηση της τιμής να ανέρχεται στο 613% 

Οικογένειες με μικρό εισόδημα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να αγοράσουν λάδι, η αγορά του οποίου είναι απλησίαστη σε όλη την Ευρώπη. Η τιμή σε κουτί των 17 λίτρων είναι στα 150-160 ευρώ, δηλαδή πάνω από 8,8-9,4 ευρώ το λίτρο.

Η κλιματική αλλαγή και η ακαρπία, απειλούν και τις καθημερινές απολαύσεις. Τι θα λέγατε αν μια μέρα καφές, τέλος; Αν ο πλανήτης θερμανθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050, οι μισές από τις περιοχές που καλλιεργούν καφέ θα υποστούν καταστροφικές απώλειες. Από τα 124 είδη καφέ, τα 75 απειλούνται με εξαφάνιση.

«Και ο καφές και το κακάο, είναι δύο προϊόντα που θα δούμε τις τιμές τους, να αυξάνονται σταδιακά, γιατί οι περιοχές στις οποίες καλλιεργούνται, είναι οι περιοχές έχουν πληγεί και θα συνεχίσει και σιγά σιγά, θα εξαφανίζονται», ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου.

Επίσης, λόγω υψηλών θερμοκρασιών μειώθηκε η παγκόσμια παραγωγή για την ντομάτα με την αξία της τιμής να ανέρχεται στο 400% στις διεθνείς αγορές. Επίσης στο καλαμπόκι 24%, στο ρύζι λόγω εισροής θαλασσινού νερού στα υδροφόρα στρώματα και στις πατάτες. 

«Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι τα σιτηρά. Εκτός από τις δεντρώδεις περιοχές, περιοχές που καλλιεργήσαμε σιτηρά, θα δούμε και εδώ τις μεγάλες αλλαγές να συμβαίνουν, και είναι περιοχές που δεν θα μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν», πρόσθεσε ο κ. Θεοπέμπτου.

Κατά δεύτερον, κρασί, σοκολάτα και διάσημα πιάτα, τα οποία σήμερα θεωρούνται δεδομένα, κινδυνεύουν να καταστούν είδος προς εξαφάνιση εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κλιματική αλλαγή θα φέρει αναγκαστικά, για εύλογους λόγους, μετακινήσεις πληθυσμών. Οι νότιες περιοχές της Ευρώπης θα πληγούν περισσότερο, λόγω της θερμότητας και της λειψυδρίας, και η κατάσταση την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με σημαντικές επιπτώσεις τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων και της αύξησης της θερμοκρασίας, θα επιδεινωθεί.