Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εγρ

Τα είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, διαμηνύει ο αντιπρόεδρος των μηχανοδηγών Γιώργος Μανώλης αναφερόμενος στο εξώδικο που απέστειλαν στον ΟΣΕ για την υπόθεση των ηχητικών με τις συνομιλίες του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών λίγο πριν συμβεί η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Μανώλης στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», «είναι συγκλονιστικά αυτά που βγαίνουν στην επιφάνεια κάθε μέρα και από τα ρεπορτάζ, από τη συζήτηση στη Βουλή και από τις δηλώσεις του Γιώργου Φλωρίδη».

«Η δικαιοσύνη πρέπει να αναζητήσει ποια πρόσωπα μοίραζαν τα ηχητικά δεξιά και αριστερά»

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «αν καταλάβαμε καλά η ελληνική δικαιοσύνη δεν είχε πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία, στα οποία τελικά είχε πρόσβαση οποιοσδήποτε προκειμένου να τα μοιράζει και να τα διοχετεύει με τον τρόπο που θέλει για να δημιουργήσει εντυπώσεις για διευρυμένα ανθρώπινα λάθη είτε του σταθμάρχη είτε των συναδέλφων μου».

«Βεβαίως αμφισβητούμε την ποιότητα των συνομιλιών που έχουμε ακούσει»

Ο Γιώργος Μανώλης πρόσθεσε πως «περιμένουμε απάντηση και δεν την έχουμε πάρει. Είναι πολύ κρίσιμο το θέμα με τις συνομιλίες. Υπάρχει πόρισμα που έχει βγει από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή, που μιλάει για 7 παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Κίνησης. Προφανέστατα μέρος του ή όχι ολόκληρο το πόρισμα βασίζεται στις συνομιλίες αυτές στις οποίες μέχρι τώρα έχουμε πρόσβαση όλοι εμείς, τις κομμένες και ραμμένες. Γι’ αυτό διατυπώνουμε αυτά τα ερωτήματα, βεβαίως αμφισβητούμε την ποιότητα των συνομιλιών που έχουμε ακούσει. Θέλουμε να ξέρουμε με βεβαιότητα, να μας απαντήσουν επίσημα οι αρμόδιοι αν η Δικαιοσύνη έχει τις πλήρεις και αυθεντικές συνομιλίες στη διάθεσή της».

Ακόμη, ανέφερε πως «από τι φαίνεται για άλλη μια φορά δεν τηρήθηκε καμία διαδικασία. Δυστυχώς, τίποτα δεν έγινε κανονικά, όσο αφορά τα πρωτόκολλα. Τα πρόσωπα έπαιξαν τον ρόλο τους. Η δικαιοσύνη πρέπει να αναζητήσει ποια πρόσωπα μοίραζαν τα CD (ηχητικά) δεξιά και αριστερά».

Για την παρουσία στελεχών του ΟΣΕ όπως ο Ζαχαρίας Στουρνάρας στον χώρο και στους χειρισμούς της επικοινωνιακής προβολής της υπόθεσης, ενώ στη συνέχεια διώχθηκε από τη Δικαιοσύνη για την τραγωδία, ο κ. Μανώλης σημείωσε ότι «όλη η Ελλάδα βλέπει ανθρώπους που ήταν υπεύθυνοι για την καταγραφή και την φύλαξη των αρχείων, βρέθηκαν ξαφνικά να δίνουν εντολές αν θα συνεχιστεί η κουβέντα για την τηλεδιοίκηση ή όχι. «Τέλος, τέλος!« από τη μία και από την άλλη CD να μοιράζονται. Πραγματικά έχουμε μείνει άναυδοι. Τι σόι κατάσταση είναι αυτή στην οποία πρέπει να κινούμαστε εμείς με τα τρένα, αυτά που κινούμαστε στην Ελλάδα; Που πρέπει να ανέχονται οι συγγενείς, οι μηχανοδηγοί, η ελληνική κοινωνία; Η Δικαιοσύνη είμαι σίγουρος ότι θα πράξει τα δέοντα. Με το εξώδικο ζητάμε απαντήσεις. Όχι αύριο, «χθες»» κατέληξε ο πρόεδρος των μηχανοδηγών.

Τι αναφέρουν οι μηχανοδηγοί στο εξώδικο

Υπενθυμίζεται ότι οι μηχανοδηγοί, απευθυνόμενοι στον πρόεδρο του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «ανακύπτουν εύλογα και σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την ανάληψη από εσάς (δια του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας σας, κ. Τερεζάκη) του επίμαχου ηχητικού υλικού, τη στιγμή που τελούσατε υπό τον έλεγχο των αρμόδιων Αρχών, την διατήρησή του στην κατοχή σας επί δύο ολόκληρες ημέρες μέχρι την παράδοσή του στις Αρχές, τη διαρροή του στον Τύπο, καθώς και την ακρίβεια του περιεχομένου των συνομιλιών που διέρρευσαν ήδη από το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά το τραγικό δυστύχημα στη δημοσιότητα και στο οποίο επιστηρίχθηκε η θεωρία του ανθρώπινου λάθους».

Ζητούν, επίσης, να απαντηθούν τα ερωτήματα:

«Με ποιους μετέβηκε λίγες ώρες μετά το δυστύχημα στο ελεγχόμενο σύστημα καταγραφής και αν η είσοδός σας έγινε παρουσία αστυνομικού υπαλλήλου.

Γιατί διατηρήσατε στην κατοχή σας το επίμαχο υλικό επί δύο ολόκληρες ημέρες αντί να μεριμνήσετε για την άμεση παράδοσή του, ως οφείλατε, στις αρμόδιες εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές.

Σε ποιους αποδέκτες κοινοποιήθηκαν τα ηχητικά αρχεία των συνομιλιών αφότου ανελήφθησαν από εσάς λίγες ώρες μετά το δυστύχημα και μέχρι την παράδοσή τους στις αρμόδιες αρχές δύο (2) ημέρες αργότερα.

Πώς διέρρευσε το σχετικό υλικό στα ΜΜΕ και δη με αλλοιωμένο το περιεχόμενο των συνομιλιών, εάν κατά το ως άνω χρονικό διάστημα των δύο ημερών βρισκόταν στην αποκλειστική κατοχή σας. Παραδόθηκε το υλικό στο σύνολό του, ακέραιο και ανεπεξέργαστο ή μήπως αφαιρέθηκαν επίμαχες συνομιλίες που θα καταδείκνυαν ότι τελικά ο συνάδελφός μας μηχανοδηγός έκανε σωστή εκφώνηση μετά την αναχώρηση του από την Λάρισα;

Αν διενεργήσατε έρευνα για τη διαρροή του υλικού στα ΜΜΕ, ποια αποτελέσματα αυτή απέδωσε και αν αυτά κοινοποιήθηκαν στις Εισαγγελικές Αρχές, ως είχατε δεσμευτεί σε συνάντησή σας μαζί μας λίγες μέρες μετά το δυστύχημα».