Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μια σειρά από ερωτήματα θέτει το Κίνημα Οικολόγων όσον αφορά τα ευρήματα αναλύσεων για το Φράγμα της Άχνας μετά από διαρροή λυμμάτων από παρακείμενη κτηνοτροφική μονάδα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων έχει πραγματοποιηθεί από το Κίνημα αναλύσεις από τις οποίες βγαίνει το συμπέρασμα ότι έχει προκληθεί σημαντική ρύπανση στα νερά του φράγματος.

Ένα μήνα μετά τη διαρροή, σύμφωνα με το Κίνημα Οικολόγων, δεν έχει υπάρξει ακόμα ενημέρωση σχετικά με την έρευνα των αρχών για αυτό το πολύ σοβαρό περιστατικό ρύπανσης ενός μοναδικής σημασίας υγροβιότοπου ενταγμένου στο δίκτυο Ευρωπαϊκών οικοτόπων Νατούρα 2000.

Τα ερωτήματα που θέτει μέσα από την ανακοίνωση του Κίνημα Οικολόγων είναι τα εξής: «Ήταν άραγε αδειοδοτημένες και νόμιμες οι τεράστιες δεξαμενές λυμάτων; Γιατί δεν είχαν παρθεί προληπτικά μέτρα προστασίας του φράγματος από πιθανή διαρροή; Γιατί επιτρέπεται η λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων στην όχθη της λίμνης του φράγματος; Ποιες θα είναι οι συνέπειες για την εταιρεία που φημολογείται ότι είναι ο ιδιοκτήτης των δεξαμενών λυμάτων; Μήπως το γεγονός ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες μονάδες αγελαδοτροφίας και γαλακτοκομίας στην Κύπρο, δημιουργεί συνθήκες συγκάλυψης;»

Οι ανησυχίες των Οικολόγων, εκφράζονται υπό το φως το ανησυχητικών ευρυμάτων της δικής τους έργαστηριακής έρευνας.

Την ίδια ώρα το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών απαιτεί την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων από κυβερνητικά εργαστήρια του Τμήματος Υδάτων και Τμήματος Περιβάλλοντος καθώς και την πλήρη διερεύνηση των ευθυνών της διαρροής και λήψη όλων των από τη νομοθεσία καθοριζόμενων μέτρων. Η ανακοινώση καταλήγει με τη φράση «Ο ρυπαίνων πληρώνει ανεξάρτητα από το ποιος είναι».