Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φωτοβολταϊκά

Πληροφορίες για παράνομα συνδεδεμένα φωτοβολταϊκά συστήματα έχει ενώπιον της η ΑΗΚ. Σε δειγματοληπτικούς ελέγχους προχωρά η Αρχή, χωρίς να αποκλείει πρόστιμο και αποσύνδεση του συστήματος εφόσον προκύψουν παρανομίες.  

Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι οι πληροφορίες αφορούν είτε μονάδες παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε αύξηση ισχύος σε συστήματα που ήδη είχαν εγκατασταθεί σε υποστατικό και ακολούθως προστέθηκε επιπρόσθετης ισχύς φωτοβολταϊκό σύστημα.  

«Δηλαδή ένα οικιακό υποστατικό που είχε εγκαταστήσει σύστημα 5 κιλοβάτ, αφού είχε γίνει η εγκατάσταση και ο απαιτούμενος έλεγχος από την ΑΗΚ και εκδόθηκε πιστοποιητικό καταλληλότητας, οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι εκ των υστέρων σε ορισμένες περιπτώσεις προστέθηκαν επιπρόσθετα πάνελ», εξηγεί η κ. Παπαδοπούλου. 

Ωστόσο, η Αρχή δεν μπορεί εξ αποστάσεως να ελέγξει κατά πόσον ένα σύστημα έχει αυξηθεί σε ισχύ. Πρέπει να πάει το συνεργείο στην οροφή ώστε να το εξετάσει. 

Ήδη η ΑΗΚ ενημέρωσε μέσω επιστολής όλους τους αρμόδιους φορείς και τα οργανωμένα σύνολα, ενώ θα προβεί σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον η πληροφόρηση ισχύει.  

Όσον αφορά τους παρανομούντες, η Αρχή θα προχωρήσει σε αποσύνδεση του συστήματος, καθώς το πιστοποιητικό καταλληλότητας δεν θα ισχύει πλέον και θα απαιτείται επανέλεγχος. Παράλληλα, δεν αποκλείεται και η επιβολή χρηματικού προστίμου.

«Έχουμε 475.000 πελάτες. Αν ο καθένας προσθέσει εάν ή δύο κιλοβάτ, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ασφάλεια και την αξιοπιστία του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας», τονίζει η κ. Παπαδοπούλου.