Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Άντονι Μπλίνκεν

Οποιοδήποτε ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πρέπει να συνδυαστεί με αναφορά στην απελευθέρωση των ομήρων, αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την έγκριση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τον μήνα του Ραμαζανιού. Επειδή το τελικό κείμενο δεν έχει καταδίκη της Χαμάς, δεν μπορούσαμε να το υποστηρίξουμε, προστίθεται στην ανακοίνωση, εξηγώντας τους λόγους που οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υποστηρίξει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός μόνο εάν υπήρχε άμεση σύνδεση με την απελευθέρωση των 130 Ισραηλινών ομήρων και διαφωνούν με κάποιες από τις διατάξεις του ψηφίσματος και κυρίως με το γεγονός ότι δεν αναφέρεται η καταδίκη της Χαμάς.

«Oı Ηνωμένες Πολιτείες απείχαν από την απόφαση 2728 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η αποχή, η οποία έρχεται μετά το ρωσικό και το κινεζικό βέτο στο συνολικό σχέδιο ψηφίσματός μας στο Συμβούλιο, επιβεβαιώνει τη θέση των ΗΠΑ ότι μια κατάπαυση του πυρός οποιασδήποτε διάρκειας αποτελεί μέρος της συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα» αναφέρει.

Αν και δεν συμφωνούμε με όλες τις διατάξεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το κείμενο, οι προσαρμογές που έγιναν από όσους προσυπογράφουν το ψήφισμα τις τελευταίες ημέρες συνάδουν με τη θέση αρχών μας ότι οποιοδήποτε κείμενο κατάπαυσης του πυρός πρέπει να συνδυαστεί με κείμενο για την απελευθέρωση των ομήρων, προσθέτει.

Αυτό το ψήφισμα αναγνωρίζει περαιτέρω ρητά τις επίπονες, ασταμάτητα διαπραγματεύσεις που διεξάγουν οι Κυβερνήσεις της Αιγύπτου, του Ισραήλ, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίτευξη μιας τέτοιας απελευθέρωσης στο πλαίσιο μιας κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα δημιουργούσε επίσης χώρο για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους αμάχους, αναφέρεται. «Επειδή το τελικό κείμενο δεν έχει καταδίκη της Χαμάς, δεν μπορούσαμε να το υποστηρίξουμε» προστίθεται.

Ο κ. Μπλίνκεν αναφέρει ακόμη ότι «αυτή η αποτυχία καταδίκης της Χαμάς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει κατανοητή» και επαναλαμβάνει την ανάγκη να επιταχυνθεί και να διατηρηθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω όλων των διαθέσιμων διαδρομών – ξηράς, θάλασσας και αέρα. «Συνεχίζουμε να συζητάμε με τους εταίρους μια πορεία προς την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με πραγματικές εγγυήσεις ασφάλειας για το Ισραήλ για την εγκαθίδρυση μακροπρόθεσμης ειρήνης και ασφάλειας» λέει.

Αναφέρεται στη συνεργασία με τους εταίρους των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο, αλλά και με το Ισραήλ ενώ σημειώνει ότι υπάρχει συναίνεση ως προς τις προτεραιότητες για κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση ομήρων, αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και σαφή πορεία για το μέλλον.

«Θα συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία με τους περιφερειακούς εταίρους μας για την επίτευξη αυτών των κοινών στόχων» καταλήγει ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.