Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούν δύο νοσοκομεία στη νότια Γάζα, λίγες ημέρες αφότου ο στρατός άρχισε να στοχεύει τη Χαμάς μέσα και γύρω από το μεγαλύτερο ιατρικό κέντρο της επικράτειας.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιδρομές κοντά σε νοσοκομεία στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο, υποστηρίζοντας ότι μαχητές επιχειρούν σε ιατρικά συγκροτήματα, κατηγορία την οποία απέρριψε η Χαμάς.

Στρατιωτικά οχήματα έφτασαν κοντά στα νοσοκομεία Νάσερ και Αλ Αμάλ στο Χαν Γιούνις και σφοδροί βομβαρδισμοί και πυροβολισμοί ηχούσαν στην περιοχή, ανέφερε η Ερυθρά Ημισέληνος.

Η ιατρική οργάνωση είπε ότι ένας εθελοντής εργαζόμενος στο νοσοκομείο σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά νωρίς την Κυριακή. Το Γαλλικό Πρακτορείο ζήτησε από τον στρατό να σχολιάσει, χωρίς μέχρι στιγμής κάποια αναφορά.

Η Ερυθρά Ημισέληνος είπε ότι τα μηνύματα που μεταδίδονταν από drones απαιτούσαν να φύγουν όλοι στην Αλ-Αμάλ , ενώ δυνάμεις έκλεισαν τις πύλες του νοσοκομείου με χωμάτινα εμπόδια.

«Όλα τα πληρώματά μας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ακραίο κίνδυνο και δεν μπορούν να κινηθούν καθόλου», πρόσθεσε η ομάδα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ξεκίνησε μια επιχείρηση στην περιοχή Αλ-Αμάλ «προκειμένου να συνεχιστεί η εξάρθρωση τρομοκρατικών υποδομών και η εξάλειψη των τρομοκρατών στην περιοχή».

Ο στρατός είπε ότι η επιχείρηση ξεκίνησε με επιδρομές της αεροπορίας σε περίπου 40 στόχους, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών συγκροτημάτων, τούνελ και άλλων «τρομοκρατικών υποδομών».

Οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν μια μεγάλη επιχείρηση νωρίς τη Δευτέρα, η οποία συνεχίζεται ακόμη, λέγοντας ότι στόχευαν μαχητές της Χαμάς μέσα και γύρω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ Σίφα.

Η επιδρομή, για την οποία το Ισραήλ υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστεί έως ότου βρεθεί ο τελευταίος μαχητής στα χέρια του, στοίχισε τη ζωή σε περίπου 170 μαχητές, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο στρατός είχε εξαπολύσει επιδρομή στις εγκαταστάσεις τον περασμένο Νοέμβριο, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.