Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ιαπωνία

Μια μυστηριώδης ασθένεια που τρώει σάρκα που σκοτώνει περίπου το 30% των ανθρώπων που μολύνονται εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε όλη την Ιαπωνία. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και εκφράζονται φόβοι για ενδεχόμενη νέα πανδημία.

Τους πρώτους δύο μήνες του 2024, εντοπίστηκαν στη χώρα περίπου 378 περιπτώσεις συνδρόμου στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS). Πέρυσι πιστεύεται ότι υπήρχαν 941 κρούσματα, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία ότι φέτος πρόκειται να ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό κατά πολύ.

Το STSS προκαλείται από μια πιο σοβαρή μορφή του βακτηρίου που προκαλεί τον στρεπτόκοκκο Α, τη λοίμωξη του λαιμού από στρεπτόκοκκο Α που είναι κοινή στα παιδιά.

Λοιμώξεις φέτος έχουν ανιχνευθεί σε όλους εκτός από δύο από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας, ανησυχώντας για το πόσο διαδεδομένα έχουν γίνει τα βακτήρια. Οι Japan Times αναφέρουν ότι υπάρχουν συνήθως λιγότερες από 200 περιπτώσεις ετησίως αυτής της πιο σοβαρής στρεπτοκοκκικής νόσου της ομάδας Α.

Ωστόσο, αυτό που είναι τόσο ανησυχητικό για τη συγκεκριμένη «έκρηξη» είναι ότι οι ειδικοί έχουν παραδεχτεί ότι επί του παρόντος δεν είναι καθόλου ενήμεροι σχετικά με το τι είναι αυτό που την προκαλεί. Ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων (NIID) δήλωσε: «Υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι παράγοντες σχετικά με τις μορφές στρεπτόκοκκου με σοβαρή και ξαφνική έναρξη. Δεν είμαστε στο στάδιο που μπορούμε να τα εξηγήσουμε ».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο στρεπτόκοκκος Α είναι ένα βακτήριο που μπορεί να αναπτυχθεί στο λαιμό, στο δέρμα, στον πρωκτό και στα γεννητικά όργανα και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από παθήσεις που επηρεάζουν το δέρμα και τους μαλακούς ιστούς.

Οι επαναλαμβανόμενες παθήσεις του Strep A, οι οποίες επηρεάζουν περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοάνοσα προβλήματα σχετικά με την καρδιά. Κάθε χρόνο, σοβαρές περιπτώσεις στρεπτόκοκκου Α στοίχισαν περίπου μισό εκατομμύριο ζωές και η κατάσταση εντοπίζεται μέσω στενής επαφής με άτομα με αυτό.

Πηγή: newsbomb.gr