Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ερ

Η εταιρεία εγκεφαλικών τσιπ Neuralink του Έλον Μασκ έκανε live stream με τον πρώτο ασθενή στον οποίο εμφυτεύθηκε τσιπ στον εγκέφαλο να παίζει σκάκι στον υπολογιστή.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο 29χρονος Νόλαντ Άρμπαου που έμεινε παράλυτος από τον ώμο και κάτω μετά από ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια κατάδυσης, έπαιξε σκάκι στον υπολογιστή του και μετακίνησε τον κέρσορα με το μυαλό του χρησιμοποιώντας τη συσκευή της Neuralink.

Το εμφύτευμα επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ελέγχουν τον κέρσορα ή το πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.

Ο Άρμπαου διαθέτει ένα εμφύτευμα από τον Ιανουάριο και μπορούσε να ελέγχει ένα ποντίκι υπολογιστή χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του, δήλωσε ο Μασκ τον περασμένο μήνα.

«Η επέμβαση ήταν εξαιρετικά εύκολη», δήλωσε ο Άρμπαου στο βίντεο που μεταδόθηκε στο X, αναφερόμενος στη διαδικασία τοποθέτησης του εμφυτεύματος. «Κυριολεκτικά πήρα εξιτήριο από το νοσοκομείο μια μέρα αργότερα. Δεν έχω καμία γνωστική διαταραχή».

Εξηγώντας την εμπειρία του με τη νέα τεχνολογία, είπε επίσης ότι «δεν είναι τέλεια» και ότι «έχουν αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα». «Δεν θέλω ο κόσμος να πιστεύει ότι αυτό είναι το τέλος του ταξιδιού, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, αλλά έχει ήδη αλλάξει τη ζωή μου», πρόσθεσε ο Άρμπαου.

Ο Kip Ludwig, πρώην διευθυντής προγράμματος για τη νευρομηχανική στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι αυτό που έδειξε η Neuralink δεν ήταν «επανάσταση».

«Είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο μετά την εμφύτευση, και υπάρχουν πολλά για μάθηση τόσο από την πλευρά της Neuralink όσο και από την πλευρά του υποκειμένου για να μεγιστοποιηθεί η ποσότητα των πληροφοριών για τον έλεγχο που μπορεί να επιτευχθεί», πρόσθεσε.

Ακόμα κι έτσι, ο Ludwig δήλωσε ότι ήταν μια θετική εξέλιξη για τον ασθενή το γεγονός ότι ήταν σε θέση να διασυνδεθεί με έναν υπολογιστή με τρόπο που δεν ήταν σε θέση να το κάνει πριν την εμφύτευση. «Είναι σίγουρα ένα καλό σημείο εκκίνησης», δήλωσε.

Τον περασμένο μήνα, το Reuters ανέφερε ότι οι επιθεωρητές του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ διαπίστωσαν προβλήματα με την τήρηση αρχείων και τους ποιοτικούς ελέγχους για τα πειράματα σε ζώα στην Neuralink, λιγότερο από ένα μήνα αφότου η νεοσύστατη επιχείρηση δήλωσε ότι έλαβε άδεια να δοκιμάσει τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους. Η Neuralink δεν απάντησε τότε σε ερωτήσεις σχετικά με την επιθεώρηση.