Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βασιλικό

Ολοκλήρωση του τερματικού εισαγωγής φυσικού αερίου πάση θυσία πριν το τέλος του χρόνου.

Αυτό λέχθηκε στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας της βουλής καθώς σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε κίνδυνο η Ευρωπαϊκή χορηγία των €101 εκατ. του έργου.

«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο το έργο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024. Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί το έργο του τερματικού», επισήμανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής  Ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνώρισε, 73,4 εκ. για τη συμμετοχή της ΔΕΦΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου ωστόσο, υπολείπονται περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία για να αντληθούν θα πρέπει να ικανοποιηθούν δυο προϋποθέσεις.

1. Το έργο να ολοκληρωθεί και να εκδοθεί σχετικό πιστοποιητικό μέχρι 31.12.2024.

2. Τα αναγνωρισμένα έξοδα για το έργο μέχρι 31.12.2023 να ανέλθουν σε

€253.138.300 (€249.581.729 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023)

«Αν το ποσοστό υλοποίησης του έργου είναι στο 80% στο τέλος του έτους τότε θα χαθεί ποσοστό 20% της εναπομείνασας χορηγίας.», σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής ΔΕΦΑ, Μάριος Μενελάου.

«Εν είμαι τόσο σίγουρος αν η Κομισιόν θα προβεί σε αναλογική περικοπή «ή αν θα τεθεί σε κίνδυνο ολόκληρο το ποσό της χορηγίας», επισήμανε ο κ. Χατζηγιάννης.

Όπως τονίστηκε από τη ΔΕΦΑ, δεν τίθεται θέμα επιπλέον παράτασης από την Κομισίον, καθώς ήδη έχουν δοθεί δυο παρατάσεις. 

Σύμφωνα με τον ΓΔ της  ΔΕΦΑ, Μάριος Μενελάου, το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 80%,   κατά 97% η πλωτή μονάδα  και 50% το χερσαίο τερματικό.