Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αμαλθεια ανθρωπιστικη βοηθεια

Τα επόμενα λίγα εικοσιτετράωρα αναμένεται να αποπλεύσει από το λιμάνι της Λάρνακας με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας το εμπορικό πλοίο Jennifer υπό σημαία Γουινέας Μπισάου.

Στο πλοίο έχουν φορτωθεί περίπου 200 τόνοι τροφίμων και πλέον αναμένεται ο έλεγχος των προμηθειών από το κλιμάκιο ισραηλινών για να χαράξει ρότα για τον Παλαιστινιακό θύλακα.

Ενώ θέμα ωρών θεωρείται η προσέγγιση του σκάφους Open Arms στην ακτή της Λωρίδας της Γάζας. Το πλοιάριο που αναχώρησε το πρωί της Τρίτης από το Λιμάνι της Λάρνακας, εγκαινίασε το δια θαλάσσης διάδρομο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κωνσταντίνος Κόμπος – Υπουργός Εξωτερικών

«Αντιλαμβάνεσθε λόγω της μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται για την μεταφορά του φορτίου υπάρχει μια καθυστέρηση και δεν είναι τοι συνηθισμένο διάστημα των 12 – 14 ωρών, αλλά θα πάρει περισσότερο και λαμβάνονται υπόψη ζητήματα ασφαλείας όπως η ώρα άφιξης και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με δήλωση στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που εγκαινιάστηκε για μεταφορά δια θαλάσσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Για πρώτη φορά εδώ και περίπου δύο δεκαετίες η Λωρίδα της Γάζας θα συνδεθεί με τον έξω κόσμο μέσω των θαλάσσιων συνόρων της. Υπάρχει ένα επιχειρησιακό πρωτόκολλο που έχουμε αναπτύξει, το οποίο παρήχθη από κοινού με τους Ισραηλινούς. Νιώσαμε επιβεβλημένο να προσπαθήσουμε να προσθέσουμε τον θαλάσσιο διάδρομο. Είναι ηθικό μας καθήκον».

Σε ακτής της Γάζας, συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής προσωρινής προβλήτας στην οποία θα δύναται να εκφορτώνεται η ανθρωπιστική βοήθεια.

Juliette Touma – Διευθύντρια Επικοινωνίας UNRWA

«Χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια που θα έφερνε την τόσο αναγκαία βοήθεια και ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους στη Γάζα. Είναι πολύ δαπανηρό να κάνετε αεροπορικές ρίψεις, πολύ, πολύ δαπανηρό».

Ενώ στην Κύπρο βρίσκονται κλιμάκια εμπειρογνωμόνων από χώρες δρώντες στις εξελίξεις, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κώστας Φυτιρής – Υποναύαρχος

«Το σημαντικό είναι ότι η Κύπρος διαδραματίζει το σημαντικό ρόλο σε αυτή την κινητοποίηση με την επικείμενη εφαρμογή του σχεδίου Αμάλθεια. Παρά πολλές χώρες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσουν ή να αποστείλουν βοήθεια και να διαθέσουν πλοία».

Κρίσιμη η λειτουργία του διαδρόμου

Τη σημασία λειτουργίας του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, σημείωσε ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν, σε δηλώσεις στο State Department μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης που είχε νωρίς χθες βράδυ την οποία φιλοξένησε ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κόμπος.

Άντονι Μπλίνκεν – Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ

«Πριν από λίγο, είχα μια τηλεδιάσκεψη με συναδέλφους από την Κύπρο, από το Ηνωμένο Βασίλειο, τα ΗΑΕ, το Κατάρ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη για να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για τη λειτουργία αυτού του θαλάσσιου διαδρόμου».

Όταν δημιουργηθεί, αυτός ο διάδρομος θα επιτρέψει τη διανομή έως και 2 εκατομμυρίων γευμάτων κάθε μέρα, καθώς και φάρμακα, νερό και άλλες κρίσιμες ανθρωπιστικές προμήθειες.

Παράλληλα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε από το Ισραήλ όπως θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του, την ανθρωπιστική ανακούφιση της περιοχής της Λωρίδας της Γάζας.

Στην κοινή δήλωση που υιοθέτησαν Κυπριακή Δημοκρατία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Κατάρ, σημειώνεται ότι οι υπουργού συμφώνησαν όπως την ερχόμενη εβδομάδα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο συνάντηση ανώτερων υπηρεσιακών των εμπλεκόμενων χωρών για ενδελεχείς συζητήσεις σχετικά με την ενεργοποίηση του διαδρόμου

Κοινή δήλωση

Συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών προσπαθειών στρατιωτικού σχεδιασμού για τη δημιουργία μιας προσωρινής προβλήτας με δυνατότητα παραλαβής σημαντικών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι ανώτεροι υπηρεσιακοί θα έχουν επίσης διαβουλεύσεις σχετικά με την προοπτική σύστασης κοινού ταμείου για υποστήριξη του θαλάσσιου διαδρόμου και μέσω του συντονισμού των συνεισφορών σε είδος και χρηματοδοτήσεις για ενίσχυση της βιωσιμότητάς του.

Την συμμετοχή του Κατάρ στην πρωτοβουλία, χαιρέτισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ενώ στον αντίποδα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει τον κομβικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Οντζου Κετσελι – Εκπροσωπος Υπουργείου Εξωτερικών Τουρκίας

«Ο συνομιλητής της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου είναι οι αρχές της "τδβκ". Ως εκ τούτου, εκείνοι θα κάνουν το απαραίτητο σχόλιο στο θέμα αυτό. Το μόνο που θα πω από τη δική μας πλευρά είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε να πληγούν ή να παραβιαστούν με οποιονδήποτε τρόπο τα δικαιώματα της "τδβκ" στην Ανατολική Μεσόγειο»