Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ερσιν ταταρ

Οι δύο βρετανικές βάσεις στην Κύπρο αποτελούν απειλή για την Τουρκία και την κατεχόμενη Κύπρο, ισχυρίστηκε ο Τ/κ κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Μιλώντας στη φιλο-κυβερνητική τουρκική εφημερίδα Ντιριλίς Ποστασί, ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε σε «πραγματικότητες» στα κατεχόμενα, παρόλο που το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από τον κόσμο. Αναφέροντας ότι η Κύπρος, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο όπου οι εμπορικοί δρόμοι διασταυρώνονται στη Μεσόγειο, έχει τη δυνατότητα «να ξεπεράσει το Ντουμπάι», ο Τατάρ δήλωσε: «Οι αυξανόμενες αξίες και οι πολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο από την άποψη της γεωπολιτικής και της γεωστρατηγικής έχουν αναβαθμίσει το καθεστώς της τδβκ» όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.

O κ. Τατάρ μίλησε και για την παραχώρηση του κατεχόμενου αεροδρομίου του Λευκόνοικου στον τουρκικό στρατό αναφέροντας ότι «έχουμε προβεί σε ορισμένες ρυθμίσεις για να είμαστε προετοιμασμένοι για απειλές που προέρχονται από το εξωτερικό. Για παράδειγμα, παραχωρήσαμε το αεροδρόμιο του Λευκόνοικου για τη χρήση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με κοινοβουλευτική απόφαση. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη τόσο για τις ανάγκες της ίδιας της Δημοκρατίας της Τουρκίας όσο και για την ασφάλεια της τδβκ. Βρισκόμαστε σε επίσημη διαβούλευση με την Τουρκία για το θέμα αυτό».

Επισημαίνοντας ότι η αυξανόμενη ένταση στη Μεσόγειο απειλεί την ειρήνη, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη βρετανική παρουσία στο νησί. Αναφέροντας ότι οι Βρετανοί παρεμβαίνουν σε κοντινές περιοχές, ιδίως στη Μέση Ανατολή, από τις δύο στρατιωτικές βάσεις στο νησί, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι «τα αεροπλάνα που απογειώνονται από εδώ και εμπλέκονται σε κάποια πράγματα σε άλλα μέρη μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές. Μπορεί να γίνεται στόχος».