Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηγτφ

Επιτείνει το σοκ στην κοινή γνώμη, κάθε κομμάτι του παζλ που προστίθεται καθημερινά στα ιερά σκάνδαλα της μονής του Οσίου Αββακούμ. Δύο ανακριτικές ομάδες βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση, για τη λήψη καταθέσεων και μαρτυρικού υλικού και τη συλλογή τεκμηρίων για στοιχειοθέτηση ποινικών αδικημάτων. Η μία ανακριτική ομάδα ανήκει στην υποδιεύθυνση διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος ενώ η δεύτερη στο ΤΑΕ Αρχηγείου.

Χρίστος Ανδρέου – Εκπρόσωπος Τύπου Αστυνομίας

«Η πρώτη υπόθεση που διερευνούμε έχει σχέση με την καταγγελία από την Ιερά Μητρόπολη Ταμασσού και Ορεινής που έγινε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής που αφορά οικονομικής φύσεως αδικήματα.  Έχουν ληφθεί αρκετά έγγραφα τα οποία αξιολογούνται αυτή την στιγμή από τους ανακριτές, ώστε να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Η δεύτερη υπόθεση αφορά καταγγελίες που έχουν σχέση είτε με επίθεση είτε απειλή βιαιοπραγίας και άλλα συναφή αδικήματα».

Το μεσημέρι την πύλη του αρχηγείου αστυνομίας πέρασε ο ένας από τους δύο πρωταγωνιστές μοναχούς, και έδωσε κατάθεση για σχεδόν δύο ώρες, Παρέδωσε, μάλιστα, και κάποια έγγραφα στους ανακριτές. Ο δεύτερος μοναχός αναμένεται να μεταβεί στο αρχηγείο αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη, σύμφωνα με όσα ανέφερε στους ανακριτές οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο.

Εξάλλου, οι δύο ανακριτικές ομάδες που διερευνούν τις σχετικές υποθέσεις, ολοκλήρωσαν τις λίστες των προσώπων που θα κληθούν να πουν όσα γνωρίζουν για το μοναστήρι. Στις λίστες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν περιληφθεί τα ονόματα περισσότερων από σαράντα προσώπων, ενώ δεν αποκλείεται αυτές να μεγαλώσουν περισσότερο, με βάση τα στοιχεία που εξασφαλίζουν οι ανακριτές.

Κουκουλοφόροι και ψιθυρολογία

Κουκουλοφόροι, πολιτικό πρόσωπο, πρώην αξιωματικός της αστυνομίας και εν ενέργεια αστυνομικοί, συνθέτουν το σκηνικό διαρροών και ψιθυρολογίας, για τα όσα πραγματικά συνέβησαν το βράδυ της πέμπτης Μαρτίου, στην ιερά μονή, στο Φτερικούδι, όταν αυτή έβαλε λουκέτο με οδηγίες του Μητροπολίτη Ταμασού.

Οι ψίθυροι γύρω από τα πρόσωπα που ίσως να κρύβονταν κάτω από τις κουκούλες ή να ήταν παρόντα, γίνεται εντονότερη ώρα με την ώρα, ενώ απασχολούν και τις αρμόδιες αρχές. Γίνονται αναφορές για πολιτικό αρχηγό που κρυβόταν κάτω από μια από τις κουκούλες, πρόσωπο που υπηρέτησε την αστυνομία σε θέσεις-κλειδιά, εν ενεργεία αστυνομικούς που υπηρετούν σε νευραλγικές υπηρεσίες και έχουν συγγενικούς δεσμούς με πρόσωπα της Μητρόπολης, αλλά και για λήψη επώνυμης μαρτυρίας από τους δύο μοναχούς με διαδικασίες που παραπέμπουν σε αστυνομική κράτηση.

Τα όσα λέγονται προκαλούν έντονο προβληματισμό και στις αστυνομικές αρχές, αφού πιθανή ταυτοποίηση προσώπων που βρίσκονταν τη συγκεκριμένα νύχτα στο μοναστήρι, ίσως προκαλέσει άλλα ζητήματα στις τάξεις της αστυνομίας. Πάντως από  το αρχηγείο τόνιζαν και σήμερα στον ΑΝΤ1 πως όταν μέλη της αστυνομίας έλαβαν οδηγίες να σπεύσουν επιτόπου, δεν βρήκαν εκεί κουκουλοφόρους.

Χρίστος Ανδρέου – Εκπρόσωπος Τύπου Αστυνομίας

«Οι μόνοι αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί καθήκοντός ήταν δύο μέλη τα οποία ήταν με πολιτική περιβολή   και σίγουρα δεν έφεραν κουκούλες. Μετέβηκαν αργά το απόγευμα της περασμένης Τρίτης όπου ο ρόλος τους εκεί ήταν για λόγους ασφαλείας και μόνο . Κληθήκαμε από την ιερά μητρόπολη για τον λόγο ότι θα μετέφεραν κάποια αντικείμενα μεγάλης αξίας από το συγκεκριμένο μοναστήρι προς την ιερά μητρόπολη και χρειάζονταν αυτή την ασφάλεια».

Εν τω μεταξύ, με νέα ανακοίνωσή τους, οι δικηγόροι των δύο μοναχών ενημερώνουν ότι θα αποστείλουν στους ανακριτές όλο το μαρτυρικό υλικό, περιλαμβάνοντας και οπτικοακουστικό υλικό που βρίσκεται στην κατοχή τους καθώς και κάθε σχετικό έγγραφο και τεκμήριο που κατέχουν αυτόπτες ανεξάρτητοι μάρτυρες.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ένας εκ των παραπονούμενων πατέρων, έχει καταγγείλει πως πέραν από την απαγωγή και την παράνομη κράτησή του τη νύχτα της πέμπτης Μαρτίου, ασκήθηκε εναντίον του και σωματική βία.