Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μακάρειο Νοσοκομείο

Εκτοξεύτηκαν στα πέντε τα κρούσματα ιλαράς ανάμεσα σε παιδιά και μετά από αλυσίδα μετάδοσης που εντοπίστηκε σε νηπιαγωγείο.

Στους παιδιατρικούς θαλάμους του Μακάρειου Νοσοκομείου νοσηλεύονται σήμερα τρία νήπια με ιλαρά, ηλικίας 7,14 και 20 μηνών, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχία λόγω και της έξαρσης που παρατηρείται στην Ευρώπη.

Δρ. Αβραάμ Ηλία – Διευθυντής Κλινικής Μακάρειου Νοσοκομείου

«Στο σύνολο έχουμε νοσηλεύσει πέντε παιδιά με ιλαρά τον τελευταίο μήνα. είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί γιατί η ιλαρά είναι μία ξεχασμένη νόσος στον κυπριακό πληθυσμό και φαίνεται το τελευταίο χρόνο να παρατηρείται μία έξαρση περιστατικών ιλαράς στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση φαίνεται να επηρεάζει και τον δικό μας χώρο».

Και τα πέντε περιστατικά αφορούν σε παιδιά χωρίς ιστορικό εμβολιασμού για την ιλαρά, τα οποία και φοιτούν στο ίδιο νηπιαγωγείο, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου – Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Υπ. Υγείας

«Έχουμε μία συρροή από παιδιά τα οποία προέρχονται από συγκεκριμένο νηπιαγωγείο. Τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης είμαστε σε εγρήγορση, παρακολουθούμε το θέμα σε καθημερινή βάση».

Το υπουργείο υγείας διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα στο νηπιαγωγείο και ως εκ τούτου η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν, ότι τα παιδιά που δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού ενάντια στην ιλαρά απομακρύνθηκαν προσωρινά από το σχολείο στο οποίο αυτές τις μέρες πάνε μόνο οι εμβολιασμένοι μαθητές οι οποίοι δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν.

Ένα περιστατικό ιλαράς, εντοπίστηκε και στον ενήλικο πληθυσμό με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αφορά σε άτομο με ιστορικό ταξιδιού σε χώρα όπου παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων.

Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου – Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Υπ. Υγείας

Υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό, έχει δηλωθεί στην μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης που θεωρούμε ως το περιστατικό 0. Δηλαδή ήταν το πρώτο περιστατικό το οποίο εμφανίστηκε και δηλώθηκε.

Εκκλήσεις για εμβολιασμό

Την ώρα που τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη αυξάνονται οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για άμεσο εμβολιασμό τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. 

Δρ. Αβραάμ Ηλία – Διευθυντής Κλινικής Μακάρειου Νοσοκομείου

Το εμβόλιο γίνεται σε δύο δόσεις. Το πρώτο γίνεται στην ηλικία των 12 μηνών και η δεύτερη δόση γίνεται αργότερα. Είναι το μόνο προστατευτικό μέτρο το οποίο μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας για να αποφύγουμε τη νόσηση από ιλαρά.

Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου – Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Υπ. Υγείας

Θεωρούμε ότι άτομα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν το 1974 είναι άνοσα, έχουν περάσει την νόσο, οπότε δεν χρειάζεται. Άρα άτομα τα οποία έχουν γεννηθεί μετά το 1974 και δεν έχουν εμβολιαστεί καλό είναι να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης και ελέγχου νόσων το 2023 δηλώθηκαν 2.361 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ η αυξητική τάση συνεχίζεται και το 2024.

Μέχρι και τις 6 Φεβρουαρίου δηλώθηκαν 1861 νέα περιστατικά στην Ευρώπη, με τα 1737 να είναι στη Ρουμανία, όπου απεβίωσαν και έξι ασθενείς. Ένας θάνατος καταγράφηκε και στην Ιρλανδία.