Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Το Ισραήλ θα μπορέσει τελικά να συμμετάσχει στη Eurovision 2024, αφού άλλαξε τους στίχους του τραγουδιού του, όπως επιβεβαίωσαν οι διοργανωτές.

Η Έντεν Γκόλαν θα διαγωνιζόταν με το «October Rain» οι στίχοι του οποίου αρχικά θεωρήθηκαν σαν έμμεση αναφορά στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Επειδή οι κανονισμοί της EBU απαγορεύουν τα τραγούδια που αναφέρονται στην πολιτική, το Ισραήλ κινδύνευε με αποκλεισμό, εκτός αν τροποποιούσε τους στίχους.

Τελικά, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ συμφώνησε να τροποποιήσει το τραγούδι. Τώρα έχει τίτλο «Hurricane» («Τυφώνας») και θα το παρουσιάσει αυτό το Σαββατοκύριακο. Η EBU έκρινε ότι το «Hurricane» πληρούσε τα απαραίτητα κριτήρια συμμετοχής σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού.

O Guardian υπενθυμίζει ότι ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας αρχικά είχε δεσμευτεί να μην αλλάξει τους στίχους, αλλά ο πρόεδρος της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές για να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ θα μπορέσει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων για τη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό της Eurovision.

Μεταξύ άλλων, τον Δεκέμβριο, η Ένωση Συνθετών και Στιχουργών της Ισλανδίας ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος καθιστά τη συμμετοχή της ασυμβίβαστη με μια εκδήλωση «που χαρακτηρίζεται από χαρά και αισιοδοξία».

Πηγή: protothema.gr