Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στο ραφτάδικο του γνωστού στους κύκλους των καρναβαλιστών, και στην τοπική κοινωνία, σχεδιαστή Χριστάκη Όθωνος, τρύπωσε το συνεργείο του ΑΝΤ1, λίγες μόνο μέρες πριν από την Τσικνοπέμπτη και την έναρξη του εντεκαημέρου των καρναβαλίστικων εκδηλώσεων. 

Τα βελόνια έχουν πάρει προ πολλού... φωτιά, καθώς όλοι ανυπομονούν να παραλάβουν τις στολές τους ή ζητούν όλο και κάποια ακόμη λεπτομέρεια. 

«Άρα όσο κοντεύκει η Τσικνοπέμπτη για μας είναι πιο πιεστικά τα πράματα. Ούλοι θέλουν τις στολές τους. Θυμάται ο ένας το κάτι ο άλλος το διαφορετικό τρέχεις να τους προλάβεις...Για να τα προλάβουμε όλα έρχομαι εγώ στις 5 το πρωί και η Λιένε και ο λόγος είναι ότι επειδή ο κόσμος κατά τις εννέα, δέκα θα πάρει τηλέφωνο μειώνονται οι εποικοδομητικές ώρες» ανέφερε ο κ. Χρίστος Όθωνος. 

Ο Χρίστος Όθωνος ντύνει ομάδες καρναβαλιστών από το 1995. 

Ενώ για επτά συνεχόμενα χρόνια ήταν και ο δημιουργός των κοστουμιών του Βασιλιά και της Βασίλισσας του Καρναβαλιού της Λεμεσού. 

«Φέτος έχω αναλάβει 7 ομάδες. Κάποια είναι πολύπλοκα όπως αυτό πίσω. Το εξότικ πασσιον που κάνω με τον Δημήτρη, ο περσινός βασιλιάς. Φέτος ο Δημήτρης θα στέψει την καινούργια Βασίλισσα. Τα προηγούμενα εφτά χρόνια είχα αναλάβει τις στολές και δημιουργία του Βασιλιά ή της Βασίλισσας αναλόγως είπαμε να κάνουμε ένα διάλειμμα να ασχοληθούν και νέοι να δώσουμε τη σκυτάλη παρακάτω», δήλωσε ο κ. Όθωνος. 

Το κοστούμι του Βασιλιά ή της Βασίλισσας είναι το πιο σημαντικό, καθώς είναι το πιο πολυφωτογραφημένο κοστούμι της παρέλασης, σημειώνει. Την ίδια ώρα στοιχειοθετεί και το επίπεδο για τους δημιουργούς των επόμενων χρόνων. 

Από τη δημιουργική αυτή περίοδο για τα ραφτάδικα, όπως σημειώνει, δεν λείπουν το άγχος, η πίεση και οι εντάσεις. Συστατικά που δίνουν μια γλύκα, όταν φτάσουν στο τέλος και την επίτευξη του στόχου! 

«Το να δημιουργήσεις μια δική σου στολή με δική σου ομάδα και με το τρέξιμο όλο και τις ανησυχίες σου, κάμει το δικό σου κομμάτι όμως», εξηγεί. 

Από τα χέρια του Χρίστου και των συνεργατών του έχουν ετοιμαστεί χιλιάδες στολές όλα αυτά τα χρόνια. 

Πάραυτα η αγάπη για δημιουργία παραμένει αναλλοίωτη. 

«Ναι μεν εμείς ακολουθούμε τι θα κάνει η κάθε ομάδα αλλά εκείνοι το νιώθουν σαν δικό τους δημιούργημα γιατί όντως σκέφτηκαν μιαν ιδέα τρέχουν να το πουλήσουν, είναι διαφορετικό από το να  πιάσεις κάτι έτοιμο. Το έτοιμο είναι εμπορικό. Είσαι έμπορας. 

Δεν έχεις τη διασκέδαση με το να κάνει ένα κοστούμι από την αρχή να ψάξεις το υλικό να δεις αν τσιαττίζει αν μου κάνει. Οι διαφωνίες μεταξύ των δημιουργών. Είναι ωραία πράματα. Μπορεί να ακούγεται ότι τσακώνεσαι αλλά εν καλά», προσθέτει. 

Ζητήσαμε, τέλος, να μας πει τη συμβουλή του για το τι πρέπει να έχει μαζί του κάποιος την ημέρα της μεγάλης παρέλασης, και αυτή δεν είναι άλλη από τα άνετα παπούτσια και την καλή διάθεση.