Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Δεκαπέντε φορές ταξίδεψε στην Κύπρο τους τελευταίους εφτά μήνες, κουβαλώντας 6 εκατομμύρια ευρώ, η 31χρονη Ουκρανή που κατήγγειλε την Παρασκευή την κλοπή τσάντας που περιείχε 420 χιλιάδες ευρώ.  

Από τον Αύγουστο του 2023, μέχρι και τον Μάρτιο, η γυναίκα έφτανε στα αεροδρόμια της χώρας, δηλώνοντας υπέρογκα ποσά στο Τμήμα Τελωνείων, με τις αρχές να διερευνούν πλέον υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.  

Την συνδρομή της Europol και Interpol ζήτησαν οι κυπριακές αρχές, έτσι ώστε να διαφανεί η διαδρομή των χρημάτων που έφταναν στην Κύπρο, αλλά και να εντοπιστούν πιθανοί συνεργάτες.  

Την ίδια ώρα διερευνάται κατά πόσο η κλοπή των 420 χιλιάδων ήταν στημένη, ένα σενάριο το οποίο εφόσον επιβεβαιωθεί θα βαρύνει την 31χρονη και με κατηγορίες δημοσίας βλάβης.  

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε ότι οι αρχές ήταν ενήμερες για το τι συνέβαινε, όχι όμως από τα πρώτα ταξίδια της Ουκρανής και  εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή η ύποπτη θα συλλαμβανόταν, ακόμα και αν δεν έκανε την καταγγελία για ληστεία. 

Ερωτήματα προκύπτουν, μετά την καταγραφή από πλευράς Τελωνείου κατά την είσοδο της 31χρονης στη χώρα, κατά πόσον η αστυνομία ήταν ενήμερη, εάν είχε προβεί σε άλλες ενέργειες και κατά πόσον ζητήθηκαν συνοδευτικά έγγραφα ή όχι.  

Όπως εξήγησε το Τμήμα Τελωνείων με ανακοίνωση του, όταν πρόσωπο μεταφέρει «ρευστά διαθέσιμα αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των δέκα χιλιάδων ευρώ (€10.000), δηλώνει αυτό γραπτώς σε αρμόδιο λειτουργό του Τμήματος Τελωνείων κατά την είσοδο του στην ή την έξοδο του από τη Δημοκρατία και τα καθιστά διαθέσιμα προς έλεγχο».  

Παράλληλα προστίθεται ότι, όλες οι δηλώσεις ρευστών διαθεσίμων, αφού τύχουν επεξεργασίας στο Τμήμα Τελωνείων διαβιβάζονται για περαιτέρω διερεύνηση στη ΜΟ.Κ.Α.Σ. στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της. Επίσης οι δηλώσεις ρευστών διαθεσίμων αξίας €100.000 και άνω διαβιβάζονται στην Αστυνομία για ενημέρωση και τις δικές της ενέργειες.