Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεταναστες

Συγκλονίζουν τα όσα έρχονται στο φως, ημέρες μετά τον εντοπισμό πλοιαρίου με συνολικά 35 μετανάστες, την περασμένη Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, σε απόσταση 58 ναυτικών μιλίων νοτίως της Κύπρου.

Το ταξίδι των μεταναστών με το πλοιάριο είχε αρχίσει στις 20 Φεβρουαρίου, δηλαδή εννέα ολόκληρες μέρες προτού εντοπιστούν, από ακτή στα σύνορα Συρίας και Λιβάνου.

Τρία εικοσιτετράωρα μετά τον απόπλου, συγγενείς και φίλοι προσώπων που επέβαιναν στο πλοιάριο, και οι οποίοι τους ανέμεναν στην Κύπρο, αντιλαμβάνονται πως κάτι δεν πάει καλά και μεταβαίνουν σε τρείς διαφορετικούς αστυνομικούς σταθμούς και ενημερώνουν τις αρχές. Τότε αρχίζει από πλευράς των κυπριακών αρχών προσπάθεια εντοπισμού του πλουαρίου, ενώ ταυτόχρονα τέσσερις χώρες ενημερώνονται για την υπόθεση.

Και ενώ οι έρευνες ήταν σε εξέλιξη στα ραντάρ των αρμόδιων υπηρεσιών εντοπίζεται το πλοιάριο, που έπλεε ακυβέρνητο για εννέα ημέρες.

Άμεσα το προσεγγίζουν άκατοι της λιμενικής και εκεί άρχισε να αποκαλύπτεται η φρίκη του ταξιδιού.

Μερικές μόνο ώρες πριν από τον εντοπισμό του πλοιαρίου, τρία πρόσωπα είχαν πέσει στη θάλασσα για να φέρουν βοήθεια, ενώ ένας από τους επιβαίνοντες αποκαλύπτει πως το παιδί του είχε πεθάνει εν πλω από ασιτία.

Οι καταθέσεις και οι μαρτυρίες οδήγησαν τους ανακριτές του ΤΑΕ Λάρνακας στη σύλληψη του 22χρονου πλοηγού της βάρκας και διακινητή για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, του θανάτου εξ αμελείας και της έκθεσης παιδιού σε κίνδυνο. Το πρωί οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου και τέθηκε υπο κράτηση για οκτώ ημέρες.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι αρχίζει και ανεβαίνει ο αριθμός των ανηλίκων που επιβαίνουν σε τέτοια σκάφη. Καθ` ότι το 2022 είχαμε μόλις 193 ανήλικα παιδιά και για το 2023 είχαμε 1158. Για το 2024 τον Φεβρουάριο και Ιανουάριο τα ανήλικα παιδιά ήταν 316» ανέφερε ο Υποδιοικητής Επιχ. Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Πέτρος Ζένιου.

Το μεσημέρι τερματίστηκαν οι έρευνες από πλευράς κέντρου συντονισμού έρευνας και διάσωσης για εντοπισμό του εξάχρονου αγοριού αλλά και των τριών προσώπων που είχαν βουτήξει για βοήθεια.