Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αιτη

Η Κυβέρνηση της Αϊτής κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο δυτικό τμήμα της χώρας χθες Κυριακή, έπειτα από σειρά αιματηρών επεισοδίων στην πρωτεύουσα και τη μαζική απόδραση κρατουμένων έπειτα από εφόδους βαριά οπλισμένων κακοποιών σε δυο φυλακές, καθώς ο ηγέτης συμμαχίας συμμοριών έχει κλιμακώσει, από την περασμένη Πέμπτη, την προσπάθεια να ανατρέψει τον Πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί.

Στην προσπάθειά της να ανακτήσει τον έλεγχο και να αποκαταστήσει την τάξη, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, με άμεση ισχύ, για «περίοδο 72 ωρών» —που είναι «ανανεώσιμη», σύμφωνα με ανακοίνωσή της— από τις «18:00 ως τις 05:00» μέχρι και την Τετάρτη 6η Μαρτίου.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται μόνο δυνάμεις επιβολής της τάξης, πυροσβέστες, πληρώματα ασθενοφόρων και δημοσιογράφοι που διαθέτουν διαπιστεύσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το μέτρο ακολουθεί τη δραματική κλιμάκωση της βίας τα τελευταία 24ωρα, με την πρωτεύουσα να παραλύει, τις επικοινωνίες να κόβονται και δυο μαζικές αποδράσεις κρατουμένων από φυλακές, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων όσοι ήταν έγκλειστοι στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας. Την προανήγγειλε με βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο επίφοβος επικεφαλής συμμαχίας συμμοριών Τζίμι Σεριζιέ, ή «Μπάρμπεκιου», πρώην αστυνομικός στον οποίο επιβάλλονται κυρώσεις από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μαζικής απόδρασης χιλιάδων κρατουμένων στην Pénitencier National, τη μεγαλύτερη φυλακή της Αϊτής, στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου και ανακοίνωσε ΜΚΟ.

«Καταμετρήσαμε πολλά πτώματα φυλακισμένων», είπε στο πρακτορείο ο Πιερ Εσπεράνς, εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Réseau national de défense des droits humains, RNDDH), εξηγώντας ότι μόλις περίπου εκατό κρατούμενοι απέμεναν στη φυλακή χθες Κυριακή, από τους κάπου 3.800 που βρίσκονταν έγκλειστοι εκεί πριν από την έφοδο βαριά οπλισμένων κακοποιών.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, αστυνομικοί «προσπάθησαν να απωθήσουν επίθεση συμμοριών εγκληματιών εναντίον της Pénitencier National και της (φυλακής) Croix des Bouquets», ανέφερε νωρίτερα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ανρί σε ανακοίνωσή της.

«Η επίθεση αυτή εναντίον των κέντρων κράτησης προκάλεσε πολλούς τραυματισμούς μεταξύ των κρατουμένων και του προσωπικού της διεύθυνσης σωφρονιστικών καταστημάτων», πρόσθεσε.

Η Κυβέρνηση κατήγγειλε τις εφόδους «των βαριά οπλισμένων εγκληματιών που ήθελαν με κάθε κόστος να απελευθερώσουν φυλακισμένους, κυρίως για απαγωγές, φόνους και άλλα σοβαρά εγκλήματα» και «δεν δίστασαν να εκτελέσουν πολίτες, να πυρπολήσουν και να λεηλατήσουν ιδιωτικά και δημόσια αγαθά».

Παραμένει ασαφές σε αυτό το στάδιο πόσοι έγκλειστοι μπόρεσαν να αποδράσουν από τη φυλακή Κρουά ντε Μπουκέ, σημείωσε ο Πιερ Εσπεράνς. Στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης ήταν έγκλειστοι πριν από την επίθεση περίπου 1.450 άνθρωποι, εκτίμησε ο ίδιος.

Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, παραμένει βυθισμένη σε σοβαρή κρίση, πολιτική, ανθρωπιστική και ασφαλείας, που επιτάθηκε μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021. Πάνοπλες συμμορίες έχουν πάρει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της επικράτειας.

Την Παρασκευή, η Κένυα και η Αϊτή υπέγραψαν διμερή συμφωνία για την αποστολή κενυατών αστυνομικών στη χώρα της Καραϊβικής, στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής που έχει λάβει πράσινο φως από τον ΟΗΕ.