Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Ομόφωνα εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ για το 2024 από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων αργά το βράδυ της Πέμπτης. Οι Βουλευτές μίλησαν για ανάγκη στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αλλά και διόρθωσης των κακώς εχόντων.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε ότι «αν δεν στηρίξουμε τα δημόσια νοσηλευτήριά μας να ξέρουμε ότι το ΓεΣΥ θα καταρρεύσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Ο κ. Δίπλαρος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να τα μηδενίζουμε όλα», προσθέτοντας ότι έχει κατατεθεί γραπτώς το στρατηγικό πλάνο αναβάθμισης των νοσοκομείων, ανά νοσοκομείο, με έργα τα οποία θα ολοκληρωθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2026. Το μόνο νοσοκομείο στο οποίο τα έργα δυστυχώς είναι στο στάδιο αξιολόγησης είναι το ΓΝ Λεμεσού, είπε, συμπληρώνοντας ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος από τις προσφυγές.

Είπε επίσης ότι «αυτοί που κράτησαν τον τόπο στην πανδημία ήταν το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».  

Η Βουλευτής ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου ανέφερε ότι σκοπεύουμε τις στρεβλώσεις που έχουμε διαπιστώσει να τις διορθώσουμε και γι' αυτό τον λόγο αναμένουμε από την Κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τα νομοσχέδια.  

Η κ. Ορφανίδου έδωσε συγχαρητήρια για την άψογη λειτουργία του ΤΑΕΠ Παίδων και υπενθύμισε ότι τέλος Μαΐου τελειώνει η κρατική χορηγία για στήριξη των κρατικών νοσηλευτηρίων. «Ο μόνος τρόπος να δεχτούμε την επέκταση θα είναι κάτω από πάρα πολύ αυστηρές προϋποθέσεις με συγκεκριμένο πλαίσιο», είπε, προσθέτοντας ότι «γι' αυτό το λόγο το μπαλάκι είναι στην Κυβέρνηση».

Θέλουμε να δούμε να κατατίθεται στη Βουλή σχέδιο δράσης από τον ΟΚΥπΥ για να το μελετήσουμε, είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος ανέφερε ότι στηρίζουμε τον οργανισμό και τα δημόσια νοσηλευτήρια μας. «Στις δύσκολες στιγμές της χώρας μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια που μας στήριξαν», είπε. Χαιρέτισε την έναρξη των αναβαθμίσεων και επεκτάσεων αρχής γενομένης από το ΓΝ Πάφου, ενώ ακολουθούν και τα υπόλοιπα νοσοκομεία.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι η λειτουργία του ΟΚΥπΥ ήταν ένας συμβιβασμός που δεχτήκαμε και δυστυχώς δικαιωθήκαμε. «Αντί να προσφέρει ευελιξία, έφερε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα», είπε. Τελικά, πρόσθεσε, «κάναμε έναν υπερσυγκεντρωτικό οργανισμό».

Δεν μηδενίζουμε, σημείωσε, έχουν γίνει μικρά βήματα μπροστά, αλλά εδώ και χρόνια έχουμε ζητήσει τον σχεδιασμό και ακόμα να τον πάρουμε.

Είναι μια απειλή και κάποιοι θα το χρησιμοποιήσουν, ήδη το χρησιμοποιούν. Ήδη απειλούν σε σχέση με την κρατική στήριξη και δεν λαμβάνουν υπόψη τα δυο χαμένα χρόνια της πανδημίας, ανέφερε. Υπενθύμισε ότι απαλλάξαμε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, και στέλναμε όλον τον κόσμο στα δημόσια. «Κάποιοι ήδη παζαρεύουν και από το βήμα της Βουλής έχουν θέσει αυτό το ζήτημα, όπως και η ίδια η Κυβέρνηση», είπε ο κ. Λουκαΐδης.

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε επίσης ότι οι άνθρωποι που εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια υπερβάλλουν εαυτόν και θα πρέπει να τύχουν στήριξης πρωτίστως με την διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ολοκληρώνεται η κρατική χορηγία για τον ΟΚΥπΥ φέτος. Μίλησε επίσης για την ανάγκη στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων ενώ ειδική αναφορά έκανε για την παιδογκολογική και την ανάγκη εργοδότησης μόνιμου προσωπικού.

Στη σωστή διαχείριση των οικονομικών αναφέρθηκε σε σύντομη παρέμβασή της η Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου. «Η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος είναι ασυγχώρητη», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ είναι πράγματι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. Η επένδυση που κάναμε δεν είχε και την ανάλογη απόδοση γιατί δυστυχώς υπάρχουν νοσηλευτήρια σε κτιριακές εγκαταστάσεις σε πολύ άσχημη κατάσταση, ασθενείς να περιμένουν 5-6 ώρες, οι γιατροί να παραπονιούνται ότι οι κλινικές τους είναι υποστελεχωμένες, νοσηλευτήρια να στερούνται βασικών ειδικοτήτων, πρόσθεσε. Ανέφερε ακόμα ότι στο ΓΝ Πάφου δεν υπάρχει εντατικολόγος, γίνεται στήριξη εξ αποστάσεως και μίλησε για νοσοκομεία χωρίς καντίνες.

Θα υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό και θα αναμένουμε να δούμε βήματα προόδου, κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε και να στηρίξουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια. Ελλείψεις υπάρχουν όμως τα κρατικά νοσηλευτήρια είναι η πρώτη γραμμή άμυνας, έτσι η κριτική είναι αποδεκτή αλλά δεν πρέπει να είναι ισοπεδωτική ή άδικη, ανέφερε.

Θα υπερψηφίσουμε και θα σταθούμε αρωγοί στον ΟΚΥπΥ αλλά και σε όλους όσοι τον αποτελούν, συνέχισε.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου μίλησε για την ανάγκη οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, να υπάρχει πρόληψη των ασθενειών, να λειτουργούν καλά ΤΑΕΠ.

Ένα καλό, οργανωμένο σύστημα υγείας ενός κράτους, εκτός που μπορεί να ενισχύσει την οικονομία, πάνω απ’ όλα πρέπει να διασφαλίσει την αξιοπρέπειας των πολιτών.

Σύμφωνα με την ίδια τα δημόσια νοσηλευτήρια «οφείλουν να αναβαθμιστούν και να αυτονομηθούν».

Ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ

Ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ για το έτος 2024 είναι ελλειμματικός και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €761,83 εκατομ. και έσοδα ύψους €661,08 εκατομ.

Τα έσοδα του ΟΚΥΠΥ προβλέπεται ότι θα προέλθουν από:

Κρατική χορηγία για αναπτυξιακές δαπάνες (€6,98 εκατομ.).

Υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος (ΥΓΟΣ), υπηρεσίες δημόσιας υγείας και υπηρεσίες προς αρμόδιες αρχές (€125,31 εκατομ.).

Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (€15,15 εκατομ.).

Παροχή εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας (€45,83 εκατομ.).

Παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας (€230,61 εκατομ.).

Εγγραφές ασθενών στους προσωπικούς ιατρούς και παιδιάτρους του ΟΚΥπΥ (€12,69 εκατομ.).

Αποζημίωση για φάρμακα Β΄ φάσης του ΓεΣΥ (€126 εκατομ.).

Άλλες πηγές (€98,51 εκατομ.).

Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες του ΟΚΥπΥ για το έτος 2024 αφορούν:

Αποδοχές προσωπικού (€94,31 εκατομ.), οι οποίες προορίζονται να καλύψουν θέσεις για στελέχωση του οργανισμού, 58 νέες θέσεις για διοικητικό, ιατρικό, γραμματειακό και λογιστικό προσωπικό (5 βοηθούς λογιστικούς λειτουργούς, 16 διασώστες, 7 μηχανικούς κτιρίων και υποδομών και 30 νοσηλευτές), οι οποίες θα βοηθήσουν τον οργανισμό να λειτουργήσει στο πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον του ΓεΣΥ με τη δημιουργία σωστών δομών με εξειδικευμένο προσωπικό και γνώσεις, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, και το υφιστάμενο προσωπικό το οποίο θα παραιτηθεί από τη δημόσια υπηρεσία και θα υπογράψει συμβόλαιο με τον οργανισμό.

Παροχή κινήτρων (€11,92 εκατομ.) στους προσωπικούς ιατρούς για εγγραφή αριθμού δικαιούχων, ώστε ο οργανισμός να έχει έσοδα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), διασυνδέοντας παράλληλα την παραγωγικότητα με την αντιμισθία των προσωπικών ιατρών, στους ειδικούς ιατρούς σε σχέση με την ενδονοσοκομειακή και την εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας και σε οριζόντια βάση σε συνάρτηση των στόχων ανά κλινική.

Επίσης προβλέπονται δαπάνες για το ωρομίσθιο προσωπικό (€46,54 εκατομ.), λειτουργικές δαπάνες (€197,14 εκατομ.), για συντηρήσεις και επιδιορθώσεις (€16,68 εκατομ.), για συμβουλευτικές υπηρεσίες (€281,64 εκατομ.), για αγορά σταθερών και κινητών μηχανημάτων (€29,74 εκατομ.), για αγορά μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (€27 εκατομ.) και για ανέγερση, επέκταση και βελτίωση κτιρίων (€62,36 εκατομ.).