Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ω

Ένα αυτιστικό αγόρι που δεν μιλούσε πέθανε από σηψαιμία, αφού το προσωπικό του νοσοκομείου τον χαρακτήρισε «μη συνεργάσιμο και δύσκολο» αγνοώντας τα σημάδια για την σοβαρότητα της κατάστασής του. Ο Mattheus Ferreira Vieira, μόλις 11 ετών, που ζούσε στην Βρετανία, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με μια λοίμωξη των νεφρών που ήταν αντιμετωπίσιμη, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Αλλά κρίσιμες παρατηρήσεις σχετικά με την κατάστασή του αγνοήθηκαν ως «ανακριβείς» από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που πίστευαν ότι η συμπεριφορά του προκαλούσε μη φυσιολογικά αποτελέσματα εξετάσεων.

Στην πραγματικότητα, οι ενδείξεις ήταν σωστές και έδειξαν ότι η νεφρική λοίμωξη είχε εξελιχθεί σε σηπτικό σοκ. Έπαθε καρδιακή ανακοπή και πέθανε την επομένη της εισαγωγής του στο νοσοκομείο Queen Elizabeth στο King’s Lynn του Norfolk.

«Στο θάνατό του συνέβαλε η αμέλεια»

Σε ένα καταδικαστικό συμπέρασμα μετά την καταγραφή ενός πορίσματος μετά από ανάκριση αυτή την εβδομάδα, η ιατροδικαστής Yvonne Blake δήλωσε: «Ο Mattheus πέθανε από σήψη η οποία δεν αναγνωρίστηκε εγκαίρως και δεν ξεκίνησε η κατάλληλη θεραπεία. Στο θάνατό του συνέβαλε η αμέλεια».

«Μια νοσοκόμα μου είπε ότι η καρδιά του γιου μου είχε σταματήσει να χτυπάει. Ο γιατρός στη συνέχεια μας είπε ότι είχαν σταματήσει να προσπαθούν να τον επαναφέρουν και ότι είχε πεθάνει»

Ο πατέρας του 11χρονου δήλωσε μετά την ακρόαση ότι αισθάνεται ότι ο γιος του στερήθηκε το ίδιο επίπεδο φροντίδας με οποιοδήποτε άλλο αγόρι λόγω του ότι ήταν αυτιστικός.

«Διερωτόμαστε πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν πινακίδες στο νοσοκομείο που να λένε στο προσωπικό να προσέχει τα σημάδια της σήψης, αλλά για τον Mattheus να μην λαμβάνεται υπόψιν», είπε οργισμένος.

«Θέλουμε να αποκτήσει τώρα φωνή ώστε να προστατέψει και άλλουςαυτιστικούς ασθενείς να μην χάσουν άσκοπα τη ζωή τους», πρόσθεσε. Ο δικηγόρος της οικογένειας δήλωσε ότι η υπόθεση δείχνει ότι τα νοσοκομεία μπορεί να είναι «επικίνδυνα μέρη για ασθενείς με αυτισμό».

Ο Mattheus, ο οποίος είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό και μια μεγαλύτερη αδελφή, εισήχθη στο νοσοκομείο στις 11 Απριλίου 2022 αφού αρρώστησε.

Παρά τις «πολλαπλές προειδοποιήσεις», όπως το χλωμό και κρύο δέρμα, τον αυξημένο καρδιακό ρυθμό και ακόμη και μια εξέταση αίματος, οι γιατροί απέτυχαν να διαγνώσουν την απειλητική για τη ζωή του κατάσταση και δεν ενεργοποίησαν τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της σηψαιμίας ή δεν ζήτησαν επείγουσα επανεξέταση από ανώτερο γιατρό.

Η συγκλονιστική μαρτυρία του πατέρα

Περιγράφοντας τη στιγμή που ο γιος του έπαθε καρδιακή ανακοπή, ο πατέρας δήλωσε στο δικαστήριο: «Ξαφνικά τον έβγαλαν από το δωμάτιο πάνω στο κρεβάτι του νοσοκομείου και τον έστειλαν στο διάδρομο σε ένα χειρουργείο. Οι άνθρωποι που έσπρωχναν το κρεβάτι του, φώναζαν στους υπόλοιπους ανθρώπους στον διάδρομο ζητώντας τους να «φύγουν από τη μέση». Μπήκα στο χειρουργείο μαζί του πριν μου πουν ότι έπρεπε να φύγω», είπε ο πατέρας.

«Μια νοσοκόμα μου είπε ότι η καρδιά του γιου μου είχε σταματήσει να χτυπάει. Ο γιατρός στη συνέχεια μας είπε ότι είχαν σταματήσει να προσπαθούν να τον επαναφέρουν και ότι είχε πεθάνει.

Ο πατέρας, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο ως χειριστής μηχανημάτων, πρόσθεσε: «Προς αποφυγή οποιασδήποτε αμφιβολίας, ούτε η Μαρία (σ.σ. η μητέρα και σύζυγός του) ούτε εγώ πληροφορηθήκαμε ότι ο γιος μας μπορεί να είχε σηψαιμία πριν από το θάνατό του».

«Ως μη ιατρικοί επαγγελματίες, η Μαρία και εγώ εμπιστευτήκαμε τους γιατρούς να διαγνώσουν με ακρίβεια τον Mattheus και να μας πουν τι δεν πήγαινε καλά».

Στο δικαστήριο τη Δευτέρα ακούστηκε πώς οι ιατρικές σημειώσεις έδειξαν ότι το προσωπικό περιέγραφε το αγόρι ως «μη συνεργάσιμο και δύσκολο».

Το King’s Lynn NHS Foundation Trust έστειλε επιστολή στην οικογένεια παραδεχόμενο «παραλείψεις στην παροχή φροντίδας» και ότι ο θάνατός του θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Στην επιστολή αναφέρεται: «Ειδικότερα, παραδέχονται ότι υπήρξε καθυστέρηση στη διάγνωση της απειλητικής για τη ζωή σήψης και ότι υπήρξε επακόλουθη αποτυχία στην κατάλληλη αντιμετώπιση της σήψης».

«Παραδέχεται επίσης ότι, με βάση τις πιθανότητες, ο Mattheus, δεν θα είχε πεθάνει αν δεν υπήρχαν αυτές οι παραλείψεις στη φροντίδα του».

«Γίνεται δεκτό ότι είναι πιθανό ότι, με επαρκή ανάνηψη, το παιδί θα είχε αναρρώσει πλήρως».

Ως κύρια αιτία θανάτου αναφέρεται η σηψαιμία.

Ο 50χρονος πατέρας, πρόσθεσε ότι «είναι δύσκολο να εκφράσω με λόγια τον αντίκτυπο που είχε ο θάνατός του». Ο ίδιος και η σύζυγός του ασκούν αστική αγωγή αποζημίωσης.
 

Πηγή: in.gr