Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νεκροτομειο

Μια σοκαριστική καταγγελία για το Νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Λειτουργός ζήτησε από τον γιο αποθανούσας να μεταφέρει τη σορό της μητέρας του στο σπίτι του, καθώς το κλιματιστικό σε δωμάτιο του Νεκροτομείου ήταν σπασμένο. Του είπαν να τη μεταφέρει με το αυτοκίνητό του και να βάλει το κλιματιστικό στο σπίτι του σε χαμηλή θερμοκρασία για να μη μυρίζει η σορός. 

Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1, ο δικηγόρος της οικογένειας, Χρύσανθος Λαζάρου ανέφερε ότι από τις 19 Φεβρουαρίου έχει σταλεί επιστολή τόσο στο υπουργείο Υγείας, όσο και στον Γενικό Εισαγγελέα, χωρίς ωστόσο να λάβουν μέχρι στιγμής απάντηση. Στην επιστολή γίνονται δύο καταγγελίες: για το σύστημα κλήτευσης ασθενοφόρων και για το νεκροτομείο Αμμοχώστου και το λειτουργό του ΓΝ Αμμοχώστου.  

Την 1η Φεβρουαρίου, η γυναίκα εντοπίστηκε από οικείο πρόσωπο της αναίσθητη -πιθανόν νεκρή- στην κρεβατοκάμαρα της. Αμέσως έγιναν προσπάθειες να κληθεί ασθενοφόρο, τηλεφωνώντας στο 112, όμως δεν απαντούσε κανείς, όπως εξήγησε ο κ. Λαζάρου.  

Στη συνέχεια ο άνδρας κάλεσε άλλο αριθμό που είχε αποθηκευμένο στις επαφές του κινητού του ως «ασθενοφόρο» (αριθμός που ανήκει εν τέλει στο ΓΝ Αμμοχώστου). «Ενώ ο άνδρας τους ζήτησε επανειλημμένα να σταλεί ασθενοφόρο στη συγκεκριμένη διεύθυνση αντ' αυτού παρέπεμψαν να καλέσει ξανά στο 112. Μετά από αρκετή προσπάθεια, τον παρέπεμψαν σε αριθμό που ανήκε στο Κέντρο Συντονισμού Ασθενοφόρων, ενώ μετά από σχετική επικοινωνία, έφτασε ασθενοφόρο εντός πέντε λεπτών» περιέγραψε ο κ. Λαζάρου.

Όπως καταγγέλλουν οι οικείοι της αποθανούσας, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο γιος μετέβη στον αστυνομικό σταθμό Δερύνειας για την τυπική διαδικασία κατάθεσης ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κακόβουλης ενέργειας. 

Την ώρα που κατέθετε ενώπιον δύο αστυνομικών, «τον κάλεσαν από το ΓΝ Αμμοχώστου, και του ανέφεραν ότι λόγω του σωματικού όγκου της μητέρας του, δεν χωρούσε στη θυρίδα κατάψυξης που θα την τοποθετούσαν αρχικά για να διατηρηθεί το σώμα και ότι το ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, που έχουν για αυτές τις περιπτώσεις τη δεδομένη στιγμή έχει πρόβλημα με το κλιματιστικό και δεν λειτουργεί», περιγράφει ο δικηγόρος.  

Ακολούθως, πρόσθεσε, «τον παρότρυνε η ίδια η λειτουργός να πάει ο ίδιος και να παραλάβει τη σορό της μητέρας του με το αυτοκίνητο του, δίνοντας του οδηγίες να τη μεταφέρει στο σπίτι του και λέγοντας του να ανάψει το κλιματιστικό σε χαμηλή θερμοκρασία για να διατηρηθεί το σώμα».  

Ο γιος της αποθανούσας στη συνέχεια, της απάντησε πως υπάρχουν συντηρητές για την οποιαδήποτε βλάβη, ζητώντας να διορθωθεί το πρόβλημα.  

Αφού έκλεισαν το τηλέφωνο, όπως εξήγησε ο δικηγόρος, οι αστυνομικοί που άκουσαν τη συζήτηση, ανέφεραν στον άνδρα πως τους κάλεσαν προηγουμένως από το νοσοκομείο για να παραλάβουν αυτοί τη σορό και να τη μεταφέρουν με περιπολικό σε άλλο νοσοκομείο που πιθανόν να χωρούσαν οι θυρίδες κατάψυξης.  

Όπως πρόσθεσε ο κ. Λαζάρου, το βράδυ της ίδιας μέρας, τον γιο κάλεσε μια άλλη λειτουργός, λέγοντας του ότι το κλιματιστικό έχει επιδιορθωθεί.  

Την επόμενη ημέρα ωστόσο, στις 2 Φεβρουαρίου, ένας υπεύθυνος του νοσοκομείου ανέφερε στους οικείους της αποθανούσας ότι θα πρέπει να κηδεύσουν την μητέρα τους, την ίδια ημέρα γιατί είναι εκτός ψυγείου και ότι το κλιματιστικό είναι σπασμένο. «Πως θα μυρίσει και δεν θα αντέξει η σορός μέχρι το Σάββατο που ήταν η καθορισμένη μέρα ταφής», πρόσθεσε ο δικηγόρος.  

Μετά από αρκετές πιέσεις και ερωτηθείς για το ποιος έλαβε την πρωτοβουλία, να μείνει εκτός ψυγείου, ο υπεύθυνος ανέφερε πως το υπαίτιο πρόσωπο είναι ο ΟΚΥπΥ.  

«Εν τέλει μετά από μεταξύ τους συζήτηση, είπε ότι θα παραλάβει τη σορό γραφείο κηδειών, ανέφερε ο κ. Λαζάρου προσθέτοντας πως όταν πήγε στο νοσοκομείο ο εκπρόσωπος του γραφείο, κάλεσε οικείο πρόσωπο της αποθανούσας και του ανέφερε ότι: «Βρήκε τη σορό σε άθλια κατάσταση, εκτός ψυγείου, σε ένα δωμάτιο που η θερμοκρασία ήταν ψηλή». 

Απορρίπτει κατηγορηματικά ο ΟΚΥπΥ 

Ο ΟΚΥπΥ, μετά από προκαταρκτική έρευνα, απορρίπτει κατηγορηματικά τα όσα αναφέρονται, αλλά από τη στιγμή που πληροφορήθηκε ότι έγινε καταγγελία στο Υπουργείο Υγείας και στην Γενική Εισαγγελία, δεν θα προβεί σε περαιτέρω δήλωση.